Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Κόντρα για χρέος 5 εκατομμυρίων € στο δήμο Ναυπάκτου

(από http://www.aixmi-news.gr/)
Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπάκτου την περασμένη Τετάρτη, το χρέος του Δήμου αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του δημάρχου Θανάση Παπαθανάση και του πρώην δημάρχου Γιάννης Νταουσάνη καθώς και άλλων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση έφθασε ως το χρέος του δήμου με αφορμή το θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Η αντιπολίτευση επιμένει ότι το χρέος που θα παραλάβει η επόμενη δημοτική αρχή θα ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η νυν δημοτική αρχή επιμένει ότι το χρέος δεν είναι τόσο, ενώ υποστηρίζει ότι παρέλαβε και ένα μεγάλο έλλειμμα. Ο κ. Νταουσάνης με σχετικό αίτημά του ζητά να πληροφορηθεί λεπτομερώς ποια έργα έχουν δρομολογηθεί να γίνουν το επόμενο διάστημα στο δήμο, ποιοι είναι οι προϋπολογισμοί τους και πόσα είναι τα εξασφαλισμένα χρήματα. Δήλωσε δε ότι αν ο ίδιος είναι ο επόμενος δήμαρχος, δεν πρόκειται να πληρώσει κανένα από τα έργα που θα γίνουν από ’δω και στο εξής, καθώς τα οικονομικά έχουν φθάσει στο κόκκινο και «ο δήμος είναι στο γκρεμό».
Αυτό σημαίνει ότι αν δρομολογηθούν έργα δεν θα έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις, άρα ο ίδιος αν αναλάβει τη δημοτική αρχή δεν θα δεχτεί να βάλει το δήμο σε άλλες περιπέτειες. Ενημέρωσε δε ότι το χρέος που άφησε ο ίδιος στο τέλος της θητείας του δεν ξεπερνούσε το 1,2 εκ. ευρώ, ενώ υπήρχαν και εισροές από τη ΣΑΤΑ, και άρα το ποσό αυτό πρέπει να θεωρείται λιγότερο. Σε ότι αφορά το χρέος της ΔΕΥΑΝ και της ΑΝΝΑ, ο κ. Νταουσάνης θεωρώντας ότι και αυτό αφορά το δήμο γενικότερα, υποστηρίζει ότι θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο και το ποσό που θα επιβαρύνει το δήμο θα ξεπερνά τα 6,5 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα για τη ΔΕΥΑΝ ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να μην έχει επιβαρυνθεί τόσο πολύ αν η δημοτική αρχή πίεζε τον εργολάβο να ολοκληρώσει το έργο από το τα τέλη του 2008 που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία, ώστε να έχει έσοδα από τις συνδέσεις και από τα τέλη αποχέτευσης που, κατά την άποψή του, όλα αυτά τα χρόνια θα έφθαναν τα 4,5 εκ. ευρώ. 


Το θέμα της ΔΕΥΑΝ ήταν ένα από τα επόμενα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση και πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε από το σώμα να εγκρίνει το νέο σχέδιο χρηματοδότησης του έργου της επέκτασης της αποχέτευσης. Το νέο αυτό σχέδιο, που αποτελεί απόφαση του διοικητικού συμβούλιου της ΔΕΥΑΝ, περιλαμβάνει την εκχώρηση των τελών σύνδεσης και μέρος των τελών των εργασιών σύνδεσης στον εργολάβο, προκειμένου αυτός να συνεχίσει το έργο. Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο διακόπηκε λόγω της οφειλής του ΦΠΑ από τη ΔΕΥΑΝ στον εργολάβο, που έφθασε τις 500.000 ευρώ, με την δημοτική επιχείρηση να αναζητά τρόπους αποπληρωμής του προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο και να μην απενταχθεί. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος απένταξης δεν έχει ακόμα εκλείψει, αφού η παράταση που δόθηκε είναι ακόμα για έξι μήνες. Αν δηλαδή το έργο δεν ολοκληρωθεί εντός του χρονικού αυτού διαστήματος, θα κληθεί η ΔΕΥΑΝ να πληρώσει ολόκληρο το ποσό που ανέρχεται στα 8 εκ. ευρώ. Παράλληλα μένει σε εκκρεμότητα και ο ΑΠΕ που κατέθεσε ο εργολάβος για τις πρόσθετες εργασίες, με τον οποίο ζητά ένα ποσό της τάξης των 2,8 εκ. ευρώ επιπλέον. Για το συγκεκριμένο οι δημοτικοί σύμβουλοι είπαν ότι αν δεν γίνουν επιμετρήσεις που να ορίζουν το ακριβές ποσό και να αποτυπώνουν τις ακριβείς εργασίες, ο δήμος δεν πρέπει να δεχθεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, γιατί, όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Καρακώστας, αυτό δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί ο ΑΠΕ «από την πίσω πόρτα» και να καταλογιστεί στη ΔΕΥΑΝ ένα υπέρογκό χρέος. Ανάλογα με το ποιο θα είναι τελικά το ποσό που θα προκύψει από τις επιμετρήσεις η ΔΕΥΑΝ θα κληθεί να καταβάλει την ίδια συμμετοχή. Με δεδομένο βέβαια ότι δεν έχει τα χρήματα, αυτή η υποχρέωση θα συμπεριληφθεί στο ποσό που θα προκύψει από τις συνδέσεις, ενώ ήδη έχουν εξασφαλιστεί και 800.000 ευρώ από την περιφέρεια. Στο μεταξύ όμως πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι καταφέρθηκαν και κατά της νομαρχίας, επειδή δεν ενημερώνει αναλυτικά τη ΔΕΥΑΝ για το ποιες είναι οι επιπλέον εργασίες που έγιναν στο έργο. Πάντως αυτό που έγινε γνωστό στο δημοτικό συμβούλιο για μια ακόμη φορά είναι ότι η ΔΕΥΑΝ αδυνατεί να πληρώσει το ΦΠΑ για να συνεχιστεί το έργο, αφού και στις τράπεζες που απευθύνθηκε για την λήψη δανείου δεν ανταποκρίθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: