Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Δεν ελέγχει ούτε τους δικούς του ο Παπαθανάσης στη Ναύπακτο

Σοβαρό πρόβλημα να περάσει θέματα από το δημοτικό συμβούλιο έχει πλέον ο Παπαθανάσης, καθώς αρκετοί είναι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης που δεν συνενούν στις... μικροεξυπηρετήσεις του δημάρχου.Για έργα που “εξυπηρετούν κάποια άλλη σκοπιμότητα” έκανε λόγο η Ιουλία Χοχτούλα, άποψη που με την αρνητική τους ψήφο ενστερνίστηκαν τόσο ο (ανεξάρτητος πλέον) Χρήστος Σικώλας όσο και ο πρόεδρος του συμβουλίου Τάσος Αλεξόπουλος.
Kατά την συζήτηση ενός τυπικού, όπως φαινόταν στην αρχή, θέματος στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο τα παραπάνω, στο οποίο προβλεπόταν η ψήφιση πιστώσεων με αναμόρφωση προϋπολογισμού για μία σειρά από έργα.
Στις εισηγήσεις που είχαν μοιραστεί στους δημοτικούς συμβούλους, όπως αποδείχθηκε, απουσίαζαν μία σειρά από έργα, τα οποία ήρθαν τελικά προς ψήφιση.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος 
Δημήτρης Παπαναστασόπουλος εξήγησε ότι αυτή η εξέλιξη προέκυψε μετά από λάθος συνεννόηση που έγινε με την οικονομική υπηρεσία η οποία μεταβιβάζει τον αναλυτικό κατάλογο αυτών προς το δήμο.
Χωρισμένο σε τρία μέρη το θέμα, προέβλεπε την πρόκριση: α) της εισήγησης των έργων που υπήρχαν, β)αυτών που απουσίαζαν και αναλύθηκαν εκεί, και γ) της ομαδοποίησης των ασφαλτικών έργων.
Οι πρώτες κατηγορίες εξαπολύθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο από την αντιπολίτευση. Ο Γιώργος Γούλας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ανορθολογική εκτέλεση έργων, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις γι αυτά, ενώ έθιξε και το ζήτημα της περιόδου που αυτά προωθούνται και η οποία όπως καταλαβαίνετε είναι ιδιαίτερα ύποπτη. Οι βολές του Κώστα Καρακώστα, που συμφώνησε με τον προλαλήσαντα, πήγαν ακόμα πιο πέρα, καθώς μίλησε και για δέσμευση του δήμου με χρέη, τα οποία αναγκαστικά θα κουβαλάει μαζί του και στο μέλλον. Εστιάζοντας γενικότερα στα οικονομικά του δήμου ο Γιάννης Νταουσάνης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να βάλει φρένο στην πολυδάπανη πρακτική που ακολουθεί χωρίς πρόγραμμα, ενώ ανέφερε και τον μαγικό αριθμό πέντε, που κατά τον ίδιο είναι το συνολικό μείον του ταμείου. Μάλιστα υποστήριξε ότι όλα τα προεκλογικά έργα που θα ξεκινήσουν και δεν θα έχουν πιστώσεις, στην περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος δεν θα τα καλύψει. Βασικό αίτημα και των τριών είναι να δοθεί αναλυτικά η κατάσταση των έργων που εκτελούνται από το δήμο, κάτι που όπως έγινε γνωστό έχει ζητηθεί και επίσημα από τον Γούλα.
Ο Παπαθανάσης επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση αντέκρουσε τα περί οικονομικού βουλιάγματος και τόνισε ότι το χρέος έχει μειωθεί στο μισό από τα τρία που ανέλαβε. “Μέχρι τελευταία στιγμή θα υλοποιούμε το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε”, είπε, μόνο το “από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα”, ακόμα παραμένει αναπάντητο.
Έργα αμφίβολης σκοπιμότητας
Κι ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα φαίνονταν φυσιολογικά, η κεραμίδα για το δήμαρχο ήρθε για μία ακόμα φορά από την Ιουλία Χοχτούλα, η οποία πιστή στο ρόλο της δεν δέχθηκε να ταχθεί κάτω από τη γραμμή της παράταξης, υπηρετώντας στην ουσία τη συνείδησή της. Όπως τόνισε η σκοπιμότητα των μικρών μεταφερόμενων έργων που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, και ανέρχονται συνολικά στις 150.000 ευρώ, είναι ψευδεπίγραφη, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “μάλλον εξυπηρετούν κάποια άλλη... σκοπιμότητα”. Βάζοντας παράλληλα και τυπικό κώλυμα επί της διαδικασίας υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάζει το τεχνικό πρόγραμμα πριν από τον Σεπτέμβριο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη χαριστική βολή στο δήμαρχο.
Με τη σύμφωνη γνώμη επί αυτών των επιχειρημάτων και των Χρήστου Σικώλα και Τάσου Αλεξόπουλου, η ψήφιση της δεύτερης παραμέτρου του θέματος έμελλε να είναι αρνητική για τη δημοτική αρχή, αφήνοντας εν τέλη μία γεύση. Το ΔΣ δεν ενέκρινε τα έργα που πρότεινε η πλειοψηφία και τα οποία χαρακτηρίστηκαν αμφίβολης σκοπιμότητας κατά την προεκλογική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: