Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Το βιβλίο "ΠεσσόΑ-Ω" της Μαρίας Παπαδήμα στη Λέσχη Ανάγνωσης της "Διεξόδου"

Μετά την προβολή της κινηματογραφικής ταινίας "Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη" που παρουσιάστηκε στην "Διέξοδο" την περασμένη Κυριακή, η "Λέσχη Ανάγνωσης"  στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων των βιβλιόφιλων μελών της το Σάββατο 26 Ιουνίου στις 8 το βράδυ θα παρουσιάσει ένα απάνθισμα των έργων του Φερνάντο Πεσσόα με τον τίτλο "ΠεσσόΑ - Ω".
Την παρουσίαση και ανάλυση του έργου του Φ. Πεσσόα θα κάνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Μαρία Παπαδήμα η οποία άλλωστε είναι και η μοναδική μεταφράστριά του στην Ελλάδα.
Ο Φερνάντο Πεσσόα (1888-1935), Πορτογάλος ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, θεωρείται ένας από τους ριζικότερους ανανεωτές της σύγχρονης λογοτεχνίας των αρχών του 20ου αιώνα.
Τα περισσότερα έργα του δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό του. Εκτός από τα έργα που υπέγραφε με το όνομά του (το "ορθώνυμό" του), χρησιμοποίησε μια σειρά από "ετερώνυμα" (με πιο γνωστά τα Alvaro de Campos, Ricardo Reis και Alberto Caeiro στον χώρο της ποίησης, Bernardo Soares στον χώρο της πεζογραφίας - ο συγγραφέας του "Βιβλίου της ανησυχίας"). Σε μια βιβλιογραφία του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Presenca" ("Παρουσία"), το 1928, ο ίδιος ο ποιητής σημειώνει: «Τα έργα του Fernando Pessoa ανήκουν σε δύο κατηγορίες που ονομάζουμε ορθώνυμα και ετερώνυμα έργα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανώνυμο ή για ψευδώνυμο, γιατί δεν πρόκειται γι' αυτό. Στην περίπτωση του ψευδώνυμου, το έργο είναι του δημιουργού προσωπικά αλλά υπογεγραμμένο μ' ένα όνομα που δεν είναι το δικό του· το ετερώνυμο έργο είναι του δημιουργού έξω από το πρόσωπό του, είναι μια πλήρης προσωπικότητα, που έπλασε ο ίδιος, όπως θα ήταν τα λόγια ενός προσώπου σ' ένα δράμα του».
Η Μαρία Παπαδήμα κατάγεται από το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου. Είναι επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταφράστρια.
Κύρια πεδία των επιστημονικών της ενασχολήσεων είναι η γαλλόφωνη λογοτεχνία, η λογοτεχνική μετάφραση, το έργο του Φερνάντο Πεσσόα καθώς και τα έργα των Οκτάβιο Πας, Σάμουελ Μπέκετ, Κώστα Αξελού, Μπλαιζ Σαντράρ, Μπαλζάκ, Φιλίπ Νεμό κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις για τη μετάφραση και τη λογοτεχνία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ συνεργασίες της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Ποίηση" και "Μετάφραση". Το 2008 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο για τη μετάφραση του "Βιβλίου της ανησυχίας" του Μπερνάντο Σοάρες, ενός εκ των ετερωνύμων του Φερνάντο Πεσσόα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: