Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Αιχμηρή παρέμβαση της Κίνησης για το Γρίμποβο Ναυπάκτου

Η Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου με αφορμή την
ακαταλληλότητα για κολύμβησης του Γριμπόβου, θυμίζει μια παλαιότερη παρέμβασή της και παρεμβαίνει εκ νέου, αφήνοντας μάλιστα και σαφείς αιχμές τόσο κατά της παρούσας δημοτικής αρχής του Παπαθανάση, αλλά και σε όσους “θέλουν να πάρουν το Δήμο” αλλά σιωπούν....
Ολόκληρη η παρέμβαση – ανακοίνωση, με γενικό τίτλο “Απαγορεύεται για άλλη μια χρονιά η κολύμβηση στο Γρίμποβο
με εντολή της διεύθυνσης υγιεινής της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας” έχει ως εξής:
Διαβάστε παρακάτω τι δήλωνε ο εκπρόσωπος της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, Κώστας Καρακώστας πριν δυο χρόνια (23/7/08)
Κι όμως … κοιμόντουσαν
Δημοτικό συμβούλιο, συνεδρίαση της 27ης Μαΐου 2008, από την τοποθέτηση του Κ. Καρακώστα.
« … Αν γίνει κανένα φάουλ με τη θάλασσα η Ναύπακτος έχει πεθάνει. Και τώρα η θάλασσα είναι καθαρή και γαλάζιες σημαίες θα πάρουμε, αλλά τα ποταμάκια στο Γρίμποβο βγάζουν λύματα κι αν γίνει καμιά στραβή και απαγορευθεί η κολύμβηση στο Γρίμποβο, την έχουμε πατήσει, θα μας κυνηγάνε να μας πυροβολήσουν όλοι…. Να μην κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, όσο τα λύματα πάνε στη θάλασσα…»
Αυτά λέγονταν σε τοποθέτησή μου δύο μήνες πριν, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να αναδείξουμε το παραλιακό μας μέτωπο.
Ανησυχούσα, γιατί και παλιότερα (πριν ένα χρόνο) στο δημοτικό συμβούλιο ζητούσα:
«…να γίνει ζήτημα τιμής το να καθαρίσουμε το Γρίμποβο από τις αποχετεύσεις…Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και ανάπτυξη όταν ένα μέρος των λυμάτων πάει στη θάλασσα…».

Αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα.
Αντί να μην κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια μέχρι να δοθεί λύση, δυστυχώς όχι απλά κοιμήθηκαν αλλά πήραν και υπνωτικά χάπια για να μην τους ταράξει κανείς, τον ύπνο του ανίκανου.
Από πέρσι με γραπτή ερώτηση προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ, είχα ξανά επισημάνει το πρόβλημα, αλλά η απάντηση ήταν ότι θα λυθεί στο μέλλον γιατί απαιτεί χρήματα. Κι όμως τρεις αναθέσεις λιγότερες και η λύση θα δινόταν.
ΕΠΕΛΕΞΑΝ να μην το κάνουν
Αντίθετα στις χαρές και τα πανηγύρια για τις γαλάζιες σημαίες ήταν πρώτοι και καλύτεροι. Ας είχαν μηδενική συνεισφορά. Οι γαλάζιες σημαίες χάθηκαν για τυπικούς λόγους και για τους ίδιους ακριβώς ξαναδόθηκαν. Οι θάλασσές μας ήταν και είναι καθαρές, απλά ορισμένες μέρες και σε ορισμένα σημεία (εκεί που εκβάλλουν λύματα), δημιουργείται πρόβλημα. Αν η μέτρηση γίνει αυτές τις μέρες και σε εκείνα τα σημεία, το δείγμα θα είναι μολυσμένο. Γι αυτό και άλλες μετρήσεις δείχνουν το Γρίμποβο απολύτως καθαρό και άλλες το αντίθετο. Τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί λύση. Αρκεί κάποιοι να πάψουν να κρύβονται, να ασχοληθούν με το πρόβλημα και να δώσουν τα χρήματα που πρέπει. Όλοι στην πόλη βλέπουμε αυτή την αναγκαιότητα εκτός από τον κ. Παπαθανάση.
Το πρόβλημά μας λοιπόν, δεν είναι τεχνικής φύσης, είναι δυστυχώς πολιτικό
Έχουμε ένα δήμαρχο που δεν μπορεί ούτε να δει ούτε να λύσει τα προβλήματα της πόλης. Δεν μπορεί να εμπνεύσει ούτε τους δημοτικούς του συμβούλους. Αν ξύσει κανείς την επιφάνεια του «καλοχαιρέτα» κ. Παπαθανάση, δεν θα βρει κάτω από αυτή τίποτε άλλο εκτός από το άγχος για την πολιτική του επιβίωση.
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να συγκροτήσουμε εναλλακτική λύση.
Από τώρα, όχι με τις πλάτες των χρισμάτων στις επόμενες εκλογές. Αυτές οι τακτικές εξ άλλου, μας έφθασαν μέχρις εδώ, να ψηφίζουμε κάθε φορά το μικρότερο κακό και κατόπιν να ανακαλύπτουμε έντρομοι ότι είναι εξ ίσου κακό με το προηγούμενο.
Εμείς στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, θα δώσουμε τη μάχη της αντιπολίτευσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να περιοριστεί η ζημιά στην πόλη μας. Όμως από τώρα λέμε ότι όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση για το πιο μεγάλο ερώτημα.
Ποια πλειοψηφία, με ποια χαρακτηριστικά θα αντικαταστήσει τον κ. Παπαθανάση; Θα τη συγκροτήσουμε με κοινωνικούς όρους ή σε κλειστά κομματικά γραφεία; Θα είναι μια πλειοψηφία που απλώς θα αλλάξει χρώμα στους καναπέδες του δημαρχείου ή θ’ αλλάξει το χρώμα της καθημερινής μας ζωής;
Εμείς θα παλέψουμε όσο γίνεται για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Το χρωστάμε στο απαγορευμένο για κολύμβηση Γρίμποβο, στη Ψανή, στη πόλη μας, στους εαυτούς μας και τα παιδιά μας.
Και ένα σημερινό συμπλήρωμα στα όσα λέγαμε τότε.
Για άλλη μια χρονιά λοιπόν το μπάνιο στο Γρίμποβο, κάτω από τη σκιά της Γαλάζιας σημαίας, θα συγκαταλέγεται στα extreme – sports. Μόνο όποιος είναι πολύ προπονημένος και ο οργανισμός του αντέχει στα κολοβακτηρίδια μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της κολύμβησης στη συγκεκριμένη παραλία. Κι όμως κάποιοι κλείνουν τα μάτια και φαντασιώνονται ότι οδηγούν την Ναύπακτο στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας.
Τα δύο αυτά χρόνια που πέρασαν από τη πρώτη φορά που εμφανίστηκε το πρόβλημα τίποτε δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αντίθετα ο αγωγός της υπερχείλισης μπροστά στο Εργατικό Κέντρο δουλεύει ασταμάτητα και προστέθηκε άλλος ένας στην εξέδρα στην είσοδο του λιμανιού που τροφοδοτεί και την Ψανή με το εύοσμο περιεχόμενό του.
Επιπλέον, ενώ οι διοικούντες το δήμο δικαιολογούνται πως δεν βρίσκουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να λύσουν το πρόβλημα του Γριμπόβου, αποκαλύφθηκε ότι σκόρπισαν ένα εκατομμύριο ευρώ, μέσω της Αναπτυξιακής για πυροτεχνήματα και τραπεζώματα.
Και ένα σχόλιο με (ουσιαστική) προεκλογική χροιά
Εδώ και δύο χρόνια στην παραπάνω δήλωση, με αφορμή το Γρίμποβο και πάλι, δηλώναμε καθαρά ότι θέλουμε να δουλέψουμε για τη συγκρότηση εναλλακτικής λύσης που θα βάλει το δήμο σε άλλη τροχιά. Εξακολουθούμε να δουλεύουμε με συνέπεια στην ίδια κατεύθυνση, φανερά, με όρους κοινωνικούς και πολιτικούς.
Αλήθεια οι υποψήφιοι που «κινούνται» αυτή την εποχή και θέλουν να «πάρουν το δήμο» με κόλπο και όχι με κόπο, θα τοποθετηθούν δημόσια για το πρόβλημα; Θα μάθουμε επιτέλους τη θέση τους για τα προβλήματα της πόλης ή δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με τέτοιου είδους επουσιώδη ζητήματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: