Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Συμπτώματα αυθαιρεσίας στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού εντοπίζει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισής της Νίκος Αναγνόπουλος

(από http://e-politeia.gr/ )
Έξι μήνες περίπου συμπλήρωσε στο τιμόνι του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού ο κ. Νίκος Αναγνόπουλος και έχει πλέον ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης αλλά και του ρόλου που ο Φορέας καλείται να διαδραματίσει. Εντοπίζει όμως  νέα συμπτώματα  αυθαιρεσίας και  καταθέτει τις ενστάσεις του  για τη στάση τοπικών αρχών και ΟΤΑ. Περιγράφει μία εικόνα που καταδεικνύει ότι ο σεβασμός για το Περιβάλλον δεν αναδεικνύεται από τις επετείους και τις εκδηλώσεις αλλά από συγκεκριμένες δράσεις. 


Συνέντευξη στη Νανά Θεοδωροπούλου 
Σε τι κατάσταση παραλάβατε το Φ/Δ;
Οι Φορείς έχουν δημιουργηθεί εδώ και 5-6 χρόνια από το ΥΠΕΚΑ (τότε ΥΠΕΧΩΔΕ). Ο Φορέας μας σε σύγκριση με άλλους είναι σε μια καλή κατάσταση με την έννοια ότι έχει ένα κτίριο που στεγάζεται, έχει ένα προσωπικό που το Δεκέμβριο γίνανε ανανεώσεις των συμβάσεων των 7 συνεργατών. Από κει και πέρα έχει όλες τις «ασθένειες» που έχουν όλοι οι φορείς που από τη μια μεριά ψάχνουν να βρουν το ρόλο τους. Ένας φορέας δεν είναι ούτε μια υπηρεσία (και ούτε θέλω να γίνει μια υπηρεσία σαν όλες τις άλλες) ούτε όμως είναι και μια μη κυβερνητική οργάνωση, μια περιβαλλοντική οργάνωση. Είναι ένα σχήμα που αυτό που πρέπει να κάνει έχοντας ένα Εθνικό Πάρκο που έχει έντονα χαρακτηριστικά της βιοποικιλότητας, θα πρέπει να δει ποια ανάπτυξη πρέπει να γίνει σ’ αυτό γιατί λέω και επαναλαμβάνω ότι τα κριτήρια είναι τρία, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά στην ανάπτυξη. Εμείς δεν περιοριζόμαστε σε ένα από τα τρία. Συνεπώς στον κόσμο που ζει και δραστηριοποιείται εκεί θα πρέπει να του δώσεις μια κατεύθυνση και να τον βοηθήσεις να κάνει κάποιες δραστηριότητες οι οποίες δεν θα αντιστρατεύονται το περιβάλλον, από την άλλη όμως θα εξασφαλίζουν μια οικονομική ευμάρεια, στα μέτρα του δυνατού βέβαια μέσα στις συνθήκες της κρίσης που υπάρχει, δηλαδή με λίγα λόγια να μην θεωρεί  ότι επειδή δραστηριοποιείται σε μια περιοχή που έχει ένα καθεστώς προστασίας. αυτή η προστασία να σημαίνει οικονομική υστέρηση άρα πρέπει να μαχόμαστε οποιονδήποτε έρχεται να μιλήσει για την προστασία για την αναγκαιότητα. Αυτός είναι ένας ρόλος που θέλουμε εμείς σαν νέα διοίκηση να δώσουμε σ’ αυτό το φορέα, να είμαστε δίπλα δηλαδή όχι όμως με την έννοια του αστυνομικού ελέγχου, υπάρχουν δόξα το Θεό αρκετές υπηρεσίες που τουλάχιστον τυπικά έχουν την ευθύνη για αυτόν τον έλεγχο. Δηλ. δασαρχεία, λιμεναρχεία, αστυνομίες κ.λ.π.Ο στόχος μας είναι αυτός που δεν έχει ακόμα κατακτηθεί, δεν έχει κατακτηθεί γιατί υπάρχουν παγιωμένες πρακτικές και συμπεριφορές στην περιοχή και δεν μιλάνε μονάχα για τους πολίτες – ιδιώτες αλλά και από τους ΟΤΑ και από άλλους Φορείς όπου στα λόγια είμαστε όλοι μια καρδιά, μια ψυχή, όταν πάμε παρακάτω αρχίζουν τα προβλήματα.
Εσείς τι σχέση έχετε αναπτύξει με τους φορείς και την αυτοδιοίκηση; Υπάρχει συνεργασία
Εμείς προσπαθούμε να έχουμε καλή συνεργασία, δεν ξέρω αν έχουμε την ίδια αντίληψη πραγμάτων, δηλ. δεν μπορεί να βλέπουμε στο δρόμο στο Μεσολόγγι για παράδειγμα προς τα ΤΕΙ να είναι κάθε μέρα και περισσότερα μπάζα και δεν μιλάω για μικροποσότητες αλλά τεράστιες ποσότητες και να κανένας να μην έχει δει τίποτα. Δεν μπορεί να ξεφυτρώνουν αυθαίρετα και κανένας να μην ξέρει τίποτα. Δεν μπορεί να γίνονται αμμοληψίες παράνομες και κανένας να μην ξέρει τίποτα. Συνεπώς και με την ευκαιρία Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και το έτος της βιοποικιλότητας το 2010, έχω να πω ότι αυτά κατακτούνται στις 365 ημέρες το χρόνο και όχι με εκδηλώσεις.  Εμείς θα προσπαθήσουμε με την καλή διάθεση να συνεργαστούμε με όλους αλλά από κει και πέρα θα σταθούμε και απέναντι στον οποιονδήποτε δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σαν δημόσια τοπική αρχή.
Ποιες δράσεις και ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε τους 6 μήνες που έχετε τα ηνία του Φορέα;
Καταρχήν επειδή συνέπεσε  η ανάληψη των καθηκόντων μου με το νέο Επιχειρησιακό  Περιβάλλοντος του ΕΠΕΑΑ εμείς φτιάχνουμε ένα διαχειριστικό σχέδιο έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η χαρτογράφηση των τύπων των οικοτόπων (με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ορνιθοπανίδα που ξέρετε ότι είναι σημαντική στην περιοχή) και αυτό θα βοηθήσει η ΚΥΑ η οποία ισχύει και οριοθετεί ζώνες και οριοθετεί και δραστηριότητες που επιτρέπονται ή όχι σε κάθε μία ζώνη να αναθεωρηθεί να εκσυγχρονιστεί να εμπλουτιστεί και να πάρει τη μορφή ενός Προεδρικού Διατάγματος με συγκεκριμένους όρους. Αυτό είναι ένα βασικό έργο που θέλουμε να κάνουμε. Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τις υποδομές που υπάρχουν μέσα στη λιμνοθάλασσα όπως είναι ο φάρος, αλλά κτίρια που έχουν γίνει με χρήματα των ελλήνων πολιτών σε διάφορα προγράμματα. Αυτό είναι τραγικό αλλά εκεί πέρα αραχνιάζουν ή κάνουν σκοποβολή στα τζάμια διάφοροι «ενεργοί πολίτες».
Εμείς θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις υποδομές θα ζητήσουμε να τις πάρουμε να τις διαχειριστούμε είτε άμεσα είτε έχοντας την επίβλεψη, εποπτεία διότι επειδή δεν πιστεύω εγώ και το Δ.Σ. ότι οι φορείς πρέπει να είναι κρατικοδίαιτοι, θέλουμε να προχωρήσουμε και να εμπλουτίσουμε κάποιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών π.χ. να υπάρχει υλικό για επισκέψεις σχολείων κτ.λ. Σκοπεύουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να δούμε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εκμετάλλευση της Λ/Θ γιατί ως τώρα ο Φορέας ήταν θεατής, οι υπηρεσίες μόνες τους αποφασίζανε πράγματα για την εκμετάλλευση των ιχθυοτροφείων. Μια σειρά λοιπόν δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με ένα σύστημα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων που αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές , οι αρμοδιότητες του Φ/Δ με τις άλλες υπηρεσίες. Εάν για παράδειγμα μια αυτοψία, ένας έλεγχος δικός μας οδηγεί στη διαπίστωση κάποιας παράβασης πως οι υπηρεσίες προχωράνε παρακάτω για να υλοποιήσουνε τη λήψη κάποιων μέτρων. Αυτό φαίνεται να είναι λίγο δύσκολο ακόμα και δεν «περπατάει» και βέβαια επειδή το έχουν όλοι οι φορείς έχουμε ήδη συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ να διαμορφωθεί ένα σαφές σύστημα παρακολούθησης των προστατευόμενων περιοχών. Γενικά θέλουμε να ενταχθούμε σε μια σειρά προγραμμάτων  την παρουσία του Φορέα είτε ως μετόχου είτε ως καταλύτη για να συμμετέχουν κάποιοι άλλοι και να τους δώσουμε εμείς την πληροφόρηση και την ενημέρωση που χρειάζεται. Για παράδειγμα τώρα τρέχει το πρόγραμμα «Πράσινης Επιχείρησης» πιστεύω ότι μπορούν να ενταχθούν μια σειρά από επιχειρήσεις με πρώτες – πρώτες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις που διαχειρίζονται βιολογικούς καθαρισμούς. Βιολογικός καθαρισμός που θα έλεγα ότι δεν μπορεί κανένας να είναι ιδιαίτερα περήφανος για το αποτέλεσμα που έχουν, δηλαδή δεν είμαι σίγουρος αν οι απορροές τους έχουν πετύχει αυτό το σκοπό για το οποίο έχουν γίνει. Και σ’ αυτό θα είμαστε αρκετά προσεκτικοί και αυστηροί αν πράγματι αυτά τα πράγματα έχουν περιληφθεί στις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων τηρούνται.
Κύριε Αναγνόπουλε είχε προκαλέσει αίσθηση η τοποθέτησή σας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής πριν από λίγες μέρες όπου κληθήκατε μαζί με άλλους προέδρους να καταθέσετε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στις περιοχές που επιβλέπετε. Υπάρχουν αποφάσεις που εφαρμόζονται είπατε με την ανοχή τόσο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα  βεβαίως είναι και οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα κτίσματα. Επειδή δεν πρέπει να μασάμε τα λόγια μας αλλά και το ισοπεδωτικό ή όλα ή τίποτα δεν οδηγεί παρά μόνο στο τίποτα, πιστεύω το εξής: ότι όποιες κατασκευές είναι καθ’ υπέρβαση των αδειών που μπορούν να εκδοθούν ή έχουν εκδοθεί θα πρέπει η πολιτεία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβει τα μέτρα και να τα κάνει πράξη. Όχι μόνο χαρτιά. Όμως σας θυμίζω και θα το ξέρετε και η ΚΥΑ του Εθνικού Πάρκου προβλέπει σε ορισμένες περιοχές κατασκευές παραδοσιακού τύπου, τις γνωστές πελάδες με συγκεκριμένους συντελεστές δόμησης και συγκεκριμένη ουσιαστικά κάλυψη της περιοχής. Αυτό έχουμε ξεκινήσει ουσιαστικά εμείς να δούμε εάν υπάρχουν και πως μπορεί να εφαρμοστεί. Δηλαδή να γίνουν ένα ή δύο τύποι παραδοσιακών πελάδων με σύγχρονα υλικά που θα μπορούσαν και έπρεπε να προσαρμόσουνε όσοι μπορούν και δικαιούνται να πάρουν άδεια. Οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να είναι έξω απ’ αυτό. Πρέπει λοιπόν να τελειώνουμε με τη μελέτη, με τις συσκέψεις πρέπει να περάσουμε στη δράση. Και δράση σημαίνει ότι μπορούνε ορισμένες περιοχές με ορισμένα κτίσματα παραδοσιακού τύπου να υπάρξουνε διότι όντως είναι συνδεδεμένο το Μεσολόγγι και η περιοχή γενικά με τις πελάδες αλλά από κει και πέρα δεν σημαίνει ότι έχουμε ξύλινα, από μπετό, έχουμε πάρκινγ, έχουμε όλες αυτές τις κατασκευές που τις βλέπουμε κάθε μέρα ή που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα αλλά κανένας δεν ξέρει και δεν είδε ποιος τις έφτιαξε. Θα πω ένα παράδειγμα. Όταν στις Γιορτές Εξόδου όταν όλοι είναι απασχολημένοι με τις εκδηλώσεις από πίσω διάφοροι ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες. Είχα επισημάνει στις Αρχές ότι πρέπει να δώσουμε μια αυξημένη προσοχή και ετοιμότητα. Μετά ξεφυτρώσανε  και άλλα.
Μιλώντας με κάποιο σύλλογο «προστασίας» λέω «ωραία να συνεργαστούμε, μπορείτε να μου πείτε όμως εκεί στη Τουρλίδα η τσιμεντένια βάση που ξεφύτρωσε και είναι καινούργια (το διαπιστώσαμε έπειτα από αυτοψία) ποιος την έχει κάνει;». «Μα τι εμείς θα πούμε ποιος την έκανε», μου απάντησαν. Δυστυχώς δεν γίνεται έτσι δηλαδή δεν μπορούμε να είμαστε πολίτες που λέμε ότι θέλουμε για τον τόπο μας και να απαντάμε τη  στιγμή που πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους ότι δεν «θα το πω εγώ». Συνεπώς είναι ευθύνη όλων αλλιώς πως θα δώσουμε αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή.
Έχετε συνεργαστεί με τους Δήμους, τη Νομαρχία, την Περιφέρεια για όλα αυτά που μας αναφέρατε;
Και με τους δήμους έχω μιλήσει και με τη Νομαρχία, έχω μιλήσει με την Περιφέρεια λιγότερο γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπως είναι η κατάσταση. Σε λίγα πράγματα όμως καταλήξαμε.
Για παράδειγμα με την Περιφέρεια για το θέμα των ιχθυοτροφειών παρότι είχαμε απόψεις καταθέσαμε προτάσεις, η Περιφέρεια προχώρησε μόνη της και έκανε μισθώσεις στα ιχθυοτροφεία της περιοχής της Λ/Θ. Με τέτοιες λογικές δεν πάει το πράγμα, δηλ. δεν αρκεί να λέμε όλοι μαζί θα κάνουμε εκείνο το άλλο, θα έχουμε συνεργασία, όλα δοκιμάζονται στην πράξη. Σας λέω συγκεκριμένα γεγονότα. Από κει και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Και εκεί θα χωρίσουν ενδεχομένως οι δρόμοι μας και πιστεύω ότι και η πολιτεία θα πάρει τις ευθύνες της και το πώς θα κατανείμει το μερίδιο ευθυνών στον καθένα. Είμαι ιχθυολόγος, ασχολούμαι και έχω εμπειρία 30 χρονών και λέω πως πρέπει να προσπαθήσουμε και να δώσουμε το καλύτερο σ’ αυτό τον τόπο. Συνεπώς δεν είναι καιρός ούτε για συμβιβασμούς ούτε για να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Ναι δεν ελέγχεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση, η κατάσταση είναι τύποις εντάξει. 
Πήγαμε πρώτη φορά στο εργοτάξιο στον Εύηνο όπου έχουν άδειες οι εταιρείες να κάνουν αμμοληψίες, αλλά παίρνουν την ποσότητα που είχε εγκριθεί και από τα σημεία που είχε εγκριθεί. Εμείς το ψάχνουμε. Θέλω να πω μέχρι τώρα δεν είχε πάει κανείς από το Φορέα, δεν μιλάω για άλλες περιοχές μπορεί εκεί να πήγανε. Εμείς δεν πάμε να τους επιβάλλουμε πρόστιμο αλλά πρέπει να δούμε υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη, υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο, αν υπάρχουν όλα αυτά αν τηρούνται να συνεργούμε με τις υπηρεσίες και να δρούμε συντονισμένα. Όμως δεν γίνεται να είμαστε απόντες.
Είστε απόλυτος… Βέβαια έτσι πρέπει να γίνει όμως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν αντιδράσεις για παράδειγμα στα γκρεμίσματα των αυθαίρετων. Θα αντέξετε στις πιέσεις;
Έχω πει όταν ανέλαβα ότι η παραίτησή μου έχει μια ανοιχτή ημερομηνία και δεν πρόκειται να δεχθώ από κανέναν κάτι το οποίο παραβιάζει αυτό το οποίο όχι μόνο εγώ πιστεύω αλλά αυτό που έχει και ο Φορέας μέσα από τις διατάξεις του να το τηρήσω. Συνεπώς θα χτυπήσουν λάθος πόρτα όποιοι επιχειρήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Δεν ήρθα εδώ να διοικήσω έτσι απλά ένα Φορέα -δόξα το Θεό το θεωρώ ως μια κοινωνική προσφορά και όχι μόνο για να βιοποριστώ απ’ αυτή την υπόθεση. Από την άλλη πλευρά επίσης δεν πρόκειται να μπω σε πολιτικά, μικροπολιτικά, τοπικά παιχνίδια, ξέρω τι υπάρχει, ξέρω πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα και δεν θα μπω σ’ αυτά τα παιχνίδια. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει περίπτωση άλλα να λέω και άλλα να πράττω, για παράδειγμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τα κατήγγειλα για τη λαθροαλιεία, τις καταπατήσεις, αμμοληψίες όπως επίσης είπα πως υπάρχουν και ανακοινώσεις τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης και εθνοπατέρων για αυτά τα θέματα. Δεν τα φαντάστηκα αυτά, τους έδωσα και αντίγραφα έτσι για να θυμηθούνε γιατί μπορεί να ξεχνάνε. Παράδειγμα η θέση του Δήμου Μεσολογγίου για τη διατήρηση των αυθαιρέτων. Δεν είναι συκοφαντία κανενός αλλά πρέπει να βάλουμε τάξη και όταν κάποιος αποφασίζει κάτι πρέπει να έχει και το σθένος να την υποστηρίξει . Τόσα χρόνια κρατάει η υπόθεση των αυθαιρέτων και όταν λές τέτοια δεν μπορείς να πείσεις κανέναν ότι πραγματικά θες να βάλεις μια τάξη. Είναι προφάσεις. Είμαστε και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα

Δεν υπάρχουν σχόλια: