Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Απάντηση σε ερώτημα του Ανδρέα Μακρυπίδη για τη Δακοκτονία

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απαντώντας σε ερώτημα του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το πρόβλημα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, εφαρμόσθηκε σε 36 ελαιοπαραγωγικούς Νομούς, υπό την εποπτεία και τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής).
Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους, μέθοδος αποτελεσματική και πλέον φιλική στο περιβάλλον και τους χρήστες, με χρήση εντομοκτόνων εγκεκριμένων, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης, διαχείρισης της ανθεκτικότητας και προστασίας της ωφέλιμης πανίδας και του περιβάλλοντος.

Η επιτυχία του προγράμματος προϋποθέτει την καλή συνεργασία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, την προθυμία συμμετοχής των παραγωγών που συμμετέχουν, είτε ως ψεκαστές, είτε ως παγιδοθέτες, είτε ως εργολάβοι ψεκασμού στο πρόγραμμα καθώς και την πιστή εφαρμογή των τεχνικών οδηγιών από τους αρμόδιους γεωπόνους.
Σε ότι αφορά τον νομό Αιτ/νίας για το έτος 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε σε 3.100.245 ελαιόδενδρα, έγιναν 2 ψεκασμοί και το ποσοστό προσβολής ήταν 0%.
Σχετικά με τα ελαιοκτήματα που βρίσκονται στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, αυτά θα πρέπει να τυχαίνουν της φυτοπροστασίας που ορίζεται από το πρόγραμμα βιολογικής και να ελέγχονται για την συμμόρφωση τους από την αρμόδια υπηρεσία.
Η Γενική Δ/νση Φυτικής Παραγωγής, έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που την αφορούν, για το πρόγραμμα δακοκτονίας 2010, σημειώνεται όμως ότι για την υλοποίηση του προγράμματος υπάρχουν συναρμόδια Υπουργεία ( Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) που θα πρέπει και εκείνα να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: