Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Καταστροφής βιβλίων συνέχεια ...

Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα μεσολογγίτες με γρήγορα αντανακλαστικά στα κακώς δρώμενα (ή  μη δρώμενα) από τη δημοτική αρχή της Ι.Π. Μεσολογγίου.
Έτσι μετά την ανάρτησή μας σχετικά με την προεκλογική φιέστα της δημοτικής αρχής και την παράδοση του κτηρίου της  Βαλβείου  στο ΤΕΙ Μεσολογγίου τη σκυτάλη παρέλαβε το  blog http://ierapolis.blogspot.com/  το οποίο δημοσιεύει επιστολή συμπολίτη μας με τίτλο: 
Φιέστα γα τη Βάλβειο - Καταστροφή βιβλίων της
Αναδημοσιεύουμε την επιστολή προσυπογράφοντας:
Για μια πόλη που θέλει να αποκαλείται πόλη της κουλτούρας και του πνεύματος συνιστά ανεπίτρεπτη και χυδαία προσβολή η παραδοχή της δημοτικής αρχής, μέσω του ιστολογίου mesologgi news του στενού συνεργάτη του Δημάρχου μας, ότι μέρος των βιβλίων της βιβλιοθήκης Κανελλόπουλου που προερχόταν από δωρεά, έχει καταστραφεί διότι η δημοτική αρχή αδιαφόρησε πλήρως για την συντήρησή και την φύλαξή τους σε ασφαλές σημείο. Αντιλαμβάνεστε την έλλειψη πολιτισμού και πνεύματος, την απαιδευσιά και το μέγεθος ανικανότητας της Δημοτικής μας αρχής η οποία δεν μπόρεσε ουδέποτε να κατανοήσει την τεράστια αξία της βιβλιοθήκης ενός επιφανούς πολιτικού και ακαδημαϊκού, για την νεότερη πολιτική ιστορία , την πόλη μας και την Ελλάδα γενικότερα.
Σκεφτείτε ότι ενώ το μνημειώδες έργο του μεγάλου αυτού Έλληνα <<Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ιστορίας>> επανεκδόθηκε από την εφημερίδα <<Το Βήμα>> προσφερόμενο ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, οι άνθρωποι που εκπροσωπούν την πόλη, σφυρίζοντας αδιάφορα, άφησαν τα πολύτιμα βιβλία (ορισμένα χρονολογίας του 1830) στοιβαγμένα σε χαρτοκιβώτια και ενώ είχαν ήδη υποστεί φθορές χωρίς να δείξουν το ελάχιστο ενδιαφέρον για την διάσωση και ανάδειξή τους. Αντιθέτως τις τελευταίες ημέρες, δίκην προεκλογικής φιέστας, έχουν επιδοθεί σε ανίερο αγώνα εντυπωσιασμού κάνοντας επίσημη παράδοση της Βαλβείου Βιβλιοθήκης στην διοίκηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου και ανακοινώνοντας την πολιτιστική αναγέννηση του Μεσολογγίου. Είναι ειλικρινά κατάντημα για την πόλη μας άτομα χωρίς πλούτο ανθρώπινης καλλιέργειας, πολιτισμό και γόνιμη ευαισθησία να κατέχουν θέσεις και να ζητούν την επανεκλογή τους προάγοντας επί το πλείστον την λοιμική της ακρισίας, την απαιδευσιά, την καθυστέρηση και την παρακμή. Λίγη ντροπή δεν βλάφτει.
Αγριεμένος Πατρινός
σσ.IeraPolis : Αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα θετικά της δημοτικής αρχής η παραχώρηση της Βαλβείου στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, εφόσον αδυνατούσε να συντηρήσει και προφυλάξει το κτήριο και το υλικό της. Ευχής έργο θα ήταν να μπορούσε να γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, όπου η πολιτεία αδυνατεί να προστατεύσει και αναδείξει την πολύτιμη κληρονομιά του τόπου μας . Το συγκεκριμένο κτήριο, βιώνοντας εγκατάλειψη αρκετών ετών μετά τη μεταφορά των Γεν. Αρχείων στο στρατόπεδο Καψάλη, έγινε βιότοπος τρωκτικών, φιλάθλων γραφιστών, και μεταμεσονύχτιων ουρούντων.
Σημείωση από Σάλτσενο: Διαφωνούμε με το σχόλιο του IeraPolis γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της ανικανότητας της δημοτικής αρχής να προστατέψει την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της πόλης. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική της γιατί στο Δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου έχει παραχωρηθεί το κληροδότημααπό το δωρητή.

Διατηρούμε επιφυλάξεις και για τη νομιμότητα της μεταβίβασης ενός κληροδοτήματος. Αν δεν μπορούσε ο Δήμος να αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία θα μπορούσε τουλάχιστον να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μετατραπεί σε Δημόσια βιβλιοθήκη και να την αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας όπως συμβαίνει με τη Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου όπου η λειτουργία είναι υποδειγματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: