Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Θύελλα για το Ασφαλιστικό!!!

Θύελλα έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης έπειτα από τη χθεσινή δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από το υπουργείο Εργασίας. Κορυφαίοι υπουργοί δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τον χειρισμό του κ. Α. Λοβέρδου, ιδίως για το γεγονός ότι αιφνιδιάστηκαν από τις χθεσινές ανακοινώσεις, καθώς όπως έλεγαν ο υπουργός Εργασίας δεν τους είχε προειδοποιήσει για το περιεχόμενό τους.
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Ήταν τέτοια χθες η σύγχυση που πολλοί βουλευτές ρωτούσαν πώς θα ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις, μέχρις ότου συνειδητοποιήσουν ότι τα Προεδρικά Διατάγματα δεν ψηφίζονται από τη Βουλή. Αρκετοί αναμένουν τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα πριν από την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, προκειμένου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.
Ο κ. Λοβέρδος από την πλευρά του έστειλε χθες φακέλους με πλήρη ενημέρωση σε όλους τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, όπως και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή, και ξεκινά από σήμερα σειρά επαφών με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος του είναι να ηρεμήσει τα πνεύματα ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας θα επισκεφθεί σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια για να τον ενημερώσει τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Παρά τις αντιδράσεις ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζει την επιλογή του να φέρει μαζί το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά- μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο- και διαψεύδει ότι δέχθηκε πιέσεις από την........ τρόικα. «Ήταν δική μου επιλογή να τα τελειώσω όλα τώρα» επιμένει. Μολονότι τα συνδικάτα αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι πιο σκληρό ακόμη και από το μνημόνιο, ο υπουργός διευκρινίζει ότι δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εξειδικεύσει το περιεχόμενο του μνημονίου. Λέει επίσης ότι είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του τους συναδέλφους του σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.
Πάντως χθες ο κ. Χρ. Παπουτσής έγινε αποδέκτης των πρώτων παραπόνων στην τακτική συνάντηση των προέδρων και των εισηγητών των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν είναι δυνατόν να πληροφορούνται από την τηλεόραση το περιεχόμενο τέτοιων σημαντικών ρυθμίσεων και ζήτησαν καλύτερη ενημέρωση από τους υπουργούς, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα του μνημονίου θα υλοποιηθεί μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων. «Πώς περιμένει η κυβέρνηση να στηρίξουμε τέτοια σκληρά μέτραόταν οι υπουργοί μάς αγνοούν επιδεικτικά;» έλεγαν.
Τη θέση του από τις προτάσεις Λοβέρδου διαχώρισε ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος. «Εχω μεγάλες διαφωνίες και επιφυλάξεις, αλλά θα μιλήσω μόλις τελειώσει η θητεία μου στην ΟΚΕ. Δεν δέχομαι η χώρα μας να διοικείται από κάποιους υπαλλήλους της τρόικας, οι οποίοι πάνε και έρχονται σαν τους φτωχούς συμπέθερους» δήλωσε μιλώντας στον Ρ/Σ «Flash». Για μετάβαση από τον σοσιαλισμό στη βαρβαρότητα κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος , με χθεσινή του ανακοίνωση. «Η Ελλάδα του 21ου αιώνα γίνεται ο παράδεισος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Τα προεκλογικά “δεν” έγιναν “yes men”.
Χωρίς προσανατολισμό
 και σχέδιο, οι υπουργοί της κυβέρνησης αδύναμοι και ανήμποροι έχουν μετατραπεί σε εντολοδόχους των γραφειοκρατών του ΔΝΤ και των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μοιάζουν ναλειτουργούν ως επιστάτες των τσιφλικάδων» αναφέρει η ανακοίνωση.
Πάντως χθες ο κ. Πεταλωτής επεχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας ότι «τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάστηκαν» . Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά συμπλήρωσε ότι «οι ρυθμίσεις που προτείνουμε είναι εντός και όχι εκτός μνημονίου, άρα είμαστε υποχρεωμένοι να το ακολουθήσουμε». Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αλλά υποχρέωση για την αναγκαία προσαρμογή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: