Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Διαχειριστικός έλεγχος στην Αναπτυξιακή Ναυπάκτου!

Άσχημα είναι τα μαντάτα απ’ την Περιφέρεια για την... “τρόικα” (*Κούμπιος, Παπαναστασόπουλος, Χοχτούλα*) που είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης του συμβουλίου για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στην Αναπτυξιακή Ναυπάκτου. Η προσφυγή απορρίφθηκε και πλέον η “καυτή πατάτα” του ελέγχου της εταιρίας έχει περάσει στα χέρια του Παπαθανάση που θα πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση του συμβουλίου με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πριν δούμε τους λόγους της απόρριψης της προσφυγής, λίγη ιστορία: Στις 28 Απριλίου, οι Κούμπιος, Παπαναστασόπουλος και Χοχτούλα, με ένσταση που κατέθεσαν στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στην ΑΝΝΑ, ώστε “να μην μένει η παραμικρή υπόνοια σε βάρος οποιουδήποτε και για την αποφυγή δυσάρεστων παρερμηνειών για κάθε συνάδελφο”!
Σύμφωνα με την προσφυγή τους, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν είχε “την απαιτούμενη κατά νόμον ειδική, πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, απ’ την οποία να προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος για τον οποίο ελήφθη και για τον οποίο είναι απαραίτητος ο έκτακτος διαχειριστικό έλεγχος”.
Παράλληλα, υποστήριζαν ότι έχουν ιδιαίτερο, άμεσο και προσωπικό έννομο συμφέρον, καθώς ο μεν Κούμπιος ήταν πρόεδρος της ΑΝΝΑ, και ... “θίγεται προσωπικά” οι δε άλλοι δύο θίγονται συνολικά καθώς, όπως υποστηρίζουν “η εν λόγω απόφαση και ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη είναι δυνατόν να δημιουργήσει αρνητικές υπόνοιες” σε βάρος του Κούμιπου αλλά και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Κι αυτό διότι, οι δημοτικοί σύμβουλοι , με παλαιότερες αποφάσεις τους ενέκριναν τις δράσεις της εταιρίας, άρα είναι συνυπόλογοι...
Νόμιμη η απόφαση για έλεγχο
Αυτά ήταν τα επιχειρήματα των τριών, τα οποία όμως δεν στάθηκαν ικανά να οδηγήσουν την Περιφέρεια σε ευνοϊκή για αυτούς έκβαση της προσφυγής. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα που υπογράφηκε στις 21 Μαΐου και κοινοποιήθηκε στις 31 Μαΐου, απορρίφθηκε η προσφυγή με τα παρακάτω αιτιολογικά:
1.Η απόφαση για έλεγχο είναι σύννομη καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 261 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος μπορεί να διενεργείται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.
2.Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 148 του Κώδικα, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ασκεί εποπτεία στους Δήμους και στις Κοινότητες που συνίσταται, αποκλειστικώς, σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους.
Με πιο απλά λόγια, από τη στιγμή που η απόφαση είναι νόμιμη, η Περιφέρεια δεν δύναται να διενεργήσει έλεγχο σκοπιμότητας της απόφασης, καθώς αυτό συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας. Παράλληλα, η Περιφέρεια επικύρωσε την σχετικά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπάκτου, ενώ κοινοποίησε την δικιά της απόφαση τόσο στον Παπαθανάση όσο και στους τρεις συμβούλους της συμπολίτευσης που κατέθεσαν την προσφυγή, υπενθυμίζοντάς τους ότι έχουν το δικαίωμα εκ νέου προσφυγής στο δευτεροβάθμιο όργανο, την ειδική επιτροπή του άρθρου 152. Ωστόσο, και αυτή επιτροπή, μόνο έλεγχο νομιμότητας μπορεί να κάνει οπότε όπως γίνεται κατανοητό δεν αναμένεται να έχει κάποια τύχη...
Με αυτά τα δεδομένα, ο δήμαρχος θα πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση του σώματος και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του ελέγχου στην ΑΝΝΑ που αφορούν τον ορισμό των ορκωτών εκλεκτών καθώς και το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν.
Χιονοστιβάδα
Μονόδρομος, λοιπόν, ο έλεγχος στην ΑΝΝΑ και όσο κι αν από το δημαρχείο περισσεύουν οι κορόνες για “διαφάνεια” και “καθαρό ουρανό που δεν τον σκιάζουν οι αστραπές”, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Η υπόθεση του ελέγχου της Αναπτυξιακής μπορεί να αποτελέσει τη χιονοστιβάδα που θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο το... οικοδόμημα που έχει στηθεί απ’ την παρούσα δημοτική αρχή.
Κι αυτό γιατί κάποιοι, εντός της δημοτικής ομάδας, πιστεύουν ότι η ΑΝΝΑ δεν είναι η μοναδική δημοτική επιχείρηση που χρήζει ελέγχου. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι φήμες που τους θέλουν να ζητούν γενίκευση του ελέγχου (σε ΔΕΑΝ, ΔΕΤΑΠ, ΔΕΥΑΝ, ακόμη και Δήμο!)  τότε η δημοτική αρχή θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες.
Δεν είναι λίγοι δε αυτοί, που ήδη αφήνουν αιχμές πως τον ύποπτο ρόλο της ΑΝΝΑ έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό η ΔΕΑΝ (Δημοτική Επιχείρηση Αθλητισμού και Νεολαίας) από την οποία, όπως υποστηρίζουν, “περνούν” τιμολόγια και εργασίες άσχετες με το αντικείμενό της, την ώρα μάλιστα που υπάλληλος της επιχείρησης προχώρησε σε επίσχεση εργασίας, που σημαίνει ότι έχει να πληρωθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο!
Το τι μέλλει γενέσθαι πλέον εξαρτάται απ’ τον ίδιο το δήμαρχο και οι κινήσεις που θα κάνει, μιας και είμαστε σε οριακό σημείο πλέον, θα ξακαθαρίσουν με πιο μπλοκ, εντός της παράταξής, του συμπλέει. Αν πάντως κρίνουμε και από την δεδομένη έξοδο του Χρήστου Σικώλα, μάλλον προς την πλευρά των Κούμπιου και Παπαναστασόπουλου θα κινηθεί, παρά προς το αντίθετο μπλοκ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: