Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αναδημοσιεύουμε από το 
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/ συνέντευξη που έδωσε ο  Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στο δημοσιογράφο Χρ. Κιούπη στην εφημερίδα ΝΙΚΗ:
1. Τι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ η υιοθέτηση λύσεων όπως αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου η χώρα να γλιτώσει τη χρεοκοπία;
Ο πρόεδρος είπε πως «δεν έχουν σχέση με την ιδεολογία μας». Τα στελέχη μας λένε πως δεν έχουν σχέση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν ήδη ανοιχτά και τη διαφωνία τους και την αγανάκτηση τους. Ο λαός αντιδρά, προβληματίζεται και απογοητεύεται.
Η υιοθέτηση αυτών των πολιτικών συνιστούν στρέβλωση της εικόνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ, οδηγούν σε διάρρηξη των κοινωνικών συμμαχιών που οδήγησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην εξουσία, αμφισβητούν ευθέως την προοδευτική φυσιογνωμία του κινήματος και κυρίως της Κυβέρνησης και θέτουν εν αμφιβόλω τη Δημοκρατική προοπτική της χώρας.
Σε ότι αφορά το δίλλημα αυτό καθεαυτό, έχω πει και άλλες φορές ότι διλλήματα και αδιέξοδα στην δημοκρατία δεν υπάρχουν. Μονόδρομοι δεν υπάρχουν. Κάποιοι αποφάσισαν να οδηγήσουν την Κυβέρνηση σε αυτό το μονοπάτι του κοινωνικού τρόμου, και θα αναλάβουν και τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, το λαό και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

2. Πως απαντάτε όμως σ’ αυτούς που λένε ότι εάν δεν είχε γίνει η συγκεκριμένη επώδυνη επιλογή, η χώρα θα είχε κηρύξει εδώ και καιρό στάση πληρωμών και θα είχε κηρύξει πτώχευση;
Σενάρια υπάρχουν πολλά. Με «εάν» δεν κάνεις πολιτική. Και η εκ των υστέρων διαπίστωση δεν είναι και αξιόπιστη. Θα μπορούσα να σας πω πολλά «εάν»…
Εάν από την πρώτη στιγμή καταγράφαμε την πραγματική κατάσταση…
Εάν έπαιρνε η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή τα αυτονόητα και αναγκαία μέτρα περιορισμού της δημόσιας σπατάλης στα νοσοκομεία…
Εάν έμπαινε στο στόχαστρο η διευρυμένη φοροδιαφυγή …
Εάν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο και όχι αποσπασματικές κινήσεις περιορισμού της σπατάλης στο Δημόσιο …
Εάν δεν αφήναμε το κράτος και τους Δημόσιους Οργανισμούς για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς νέο πολιτικό και διοικητικό προσωπικό (μιλάμε για σπατάλη στο ΙΚΑ και ακόμα δεν έχουμε νέες Διοικήσεις)…
Εάν γινότανε όλα αυτά, πιθανώς και δεν θα ήτανε μονόδρομος η επιλογή του ΔΝΤ, στις αρχές του 2010.
Αυτή είναι και η ευθύνη της Κυβέρνησης. Επιλέγεις τι δρόμο θα ακολουθήσεις αλλά και πως θα τον περπατήσεις. Κάποιοι επέλεξαν να ασκήσουν πολιτική με υπαλλήλους τραπεζικών συμφερόντων. Και τώρα ανακαλύπτουν ότι ο «μονόδρομος» είναι μονοπάτι που δεν ξέρεις που θα σε βγάλει.
3. Τι είναι τελικά σήμερα το ΠΑΣΟΚ; Ένα σοσιαλιστικό κόμμα, ή ένα κόμμα με σοσιαλιστικό μανδύα και νεοφιλελεύθερες πολιτικές;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ και χθες και σήμερα είναι ένα κίνημα με συγκεκριμένο πλαίσιο ιδεολογίας και στρατηγικής. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει τις αποφάσεις των Συνεδρίων του που ξεκαθαρίζουν θέματα φυσιογνωμίας. Αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Ο δημοκρατικός Σοσιαλισμός δεν είναι διαπραγματεύσιμος. Αν κάποιοι προσπαθούν με την άσκηση πολιτικών να θολώσουν την εικόνα του και να μεταλλάξουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε ένα νεοσυντηριτικό κόμμα θα συναντήσουν την αντίδραση όλης της οργανωμένης βάσης.
Είναι καιρός οι όποιες θολούρες να ξεκαθαρίσουν. Τα κόμματα έχουν τις διαδικασίες τους. Για αυτό ζήτησα και ζητώ Συνέδριο. Ο πρόεδρος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία αναγέννησης του κόμματος και επανασύνδεσής του με την κοινωνία και τις λαϊκές διεκδικήσεις.
4. Πως αισθάνεστε και τι λέτε στους ψηφοφόρους και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζουν ότι άλλα είπατε προεκλογικά και άλλα πράττετε μετεκλογικά;
Δεν αισθάνομαι βολικά ούτε και ευχάριστα.
Έμαθα να μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Υπάρχει απόσταση λόγων και πράξεων.
Υπάρχει απόσταση μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των μετεκλογικών πολιτικών αποφάσεων.
Η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος εντείνεται και η απογοήτευση του πολίτη καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ χάνει σταδιακά τους κοινωνικούς του συμμάχους, αφυδατώνεται πολιτικά, οδηγείται στην απαξίωση.
Η εικόνα πρέπει να αλλάξει άμεσα γιατί σε λίγο καιρό όσοι εισηγούνται αντιλαϊκές πολιτικές θα θερίσουν τεράστιες κοινωνικές θύελλες.
5. Μπορεί το DNA του ΠΑΣΟΚ να αντέξει τις μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό που είναι προ των πυλών;
Ξαναλέω. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει λόγο ύπαρξης μόνο αν ανταποκρίνεται στους λόγους της ίδρυσης και της παρουσίας του στην πολιτική ζωή της χώρας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ αγκαλιάστηκε από πλατιά κοινωνικά στρώματα υποσχόμενο να υπηρετήσει συγκεκριμένες αξίες και συγκεκριμένες πολιτικές. Όσο θα απομακρύνεται από αυτές τόσο θα αδυνατίζουν οι δεσμοί του με το λαό.
Όσο κινείται σε αντίθετες κατευθύνσεις τόσο πιο κοντά στην απαξίωση θα έρχεται.
Υποσχεθήκαμε τρία πράγματα για το ασφαλιστικό: Να μη μειωθούν οι συντάξεις, να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να μην επιβαρυνθεί η θέση των συνταξιούχων.
Είναι η καρδιά τη κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη ανατροπή όλων των υπεσχημένων μας. Πώς να συμφωνήσουμε;
Πώς να δεχτούμε 40 χρόνια εργασίας, πώς να δεχτούμε μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, πως να δεχτούμε την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης;
Όχι το DNA αλλά η καρδιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις πολιτικές.
6. Κατά πόσο σας φοβίζει το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης εξαιτίας των σκληρών και επώδυνων μέτρων που έχουν ληφθεί;
Κάποιους άλλους θα πρέπει να φοβίζει. Προτιμώ το λαό να αγωνίζεται για τα δικαιώματα του παρά να παρακολουθεί σαν θεατής αυτά που γίνονται στη χώρα.
Αν κάποιοι θεωρούσαν ότι θα ασκήσουν συντηρητικές πολιτικές χωρίς να συναντήσουν αντιδράσεις, μάλλον δεν ήξεραν τι τους γίνεται.
Όσο θα δυσχεραίνει η οικονομική και κοινωνική θέση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μη προνομιούχων, όσο θα κυριαρχεί το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας, τόσο οι αντιδράσεις θα μεγαλώνουν.
Άλλωστε η ιστορία του ΔΝΤ είναι γεμάτη από κοινωνικές εκρήξεις.
Ούτε αυτό το ήξεραν όσοι εισηγήθηκαν αυτήν την πολιτική στον Πρωθυπουργό;
7. Πως απαντάτε σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι εκπροσωπείτε το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και ότι είναι ώρα να αποχωρήσετε πηγαίνοντας σε ένα κόμμα με πιο αριστερή ιδεολογία;
Δεν ξέρω τι εννοείτε με το «βαθύ ΠΑΣΟΚ». Την ακούω αυτή την έκφραση και η αλήθεια είναι ότι με εκπλήσσει η προσπάθεια απαξίωσης όσων θυσιάσαμε τη ζωή μας ολόκληρη στο κίνημα.
Δυστυχώς άλλοι πέσανε στα ρηχά και οδήγησαν το κυβερνητικό καράβι στις ξέρες!
Σε ότι αφορά την ελπίδα κάποιων νεόκοπων πολιτικών αλεξιπτωτιστών ότι θα εξαφανιστεί η φωνή μας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ τους λέω ότι θα περιμένουν πολλά χρόνια ακόμα.
Εμείς δίνουμε καθαρά τη μάχη μας μέσα στα όργανα του κόμματος γιατί πιστεύουμε ότι δεν φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά η αδυναμία της σημερινής ηγετικής ομάδας να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του σήμερα.
Δεν φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ούτε τα στελέχη του, ούτε ο κόσμος που το ψηφίζει, αν κάποιοι δεν έχουν καταλάβει που βρίσκονται.
8. Μήπως ήρθε η ώρα για ένα έκτακτο συνέδριο το οποίο θα καθιστά σαφές τι είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ποια στρώματα της ελληνικής κοινωνίας εκπροσωπεί;
Το έχω ζητήσει εδώ και καιρό. Και επιμένω ότι είναι υποχρέωση του προέδρου να προχωρήσει σε αυτό, προκειμένου να παρθούν οι αποφάσεις για το μέλλον του κινήματος αλλά και για το παρόν του. Είναι η στιγμή που επιβάλλεται όχι απλά να ξεκαθαρίσουμε τις απόψεις μας και να προσδιορίσουμε τις στρατηγικές μας αλλά να απαντήσουμε πειστικά και καθαρά στην κοινωνία για το ποιοι είμαστε και το τι θέλουμε να κάνουμε.
Και πρέπει ο πρόεδρος να αφουγκραστεί και τη θέληση της βάσης.
Να πάρει δύναμη από τα απλά μέλη. Να απελευθερωθεί από τα δεσμά των απολίτικων συμβούλων. Να αλλάξει ρότα για να μπορέσουμε να αναδείξουμε ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ εξαγνισμένο από τα λάθη του σήμερα αλλά και του χθες.
9. Κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λύσεις όπως ο ανασχηματισμός ή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
Υπήρξε μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή στις 4 Οκτωβρίου. Ο λαός εμπιστεύτηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τον Γ. Παπανδρέου, στη βάση των ξεκάθαρων πολιτικών του δεσμεύσεων.
Αυτό είναι το θέμα: Να υλοποιήσουμε τις πολιτικές για τις οποίες μας ανέδειξε στην Κυβέρνηση ο λαός.
Όσοι κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση ας πάνε σπίτια τους.
Όσοι δεν καταλαβαίνουν τι είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ ας αποστρατευτούν. Όσοι προκαλούν ας μας αφήσουν. Όσοι δεν είναι ικανοί και αποτελεσματικοί ας αλλάξουνε.
Κέρδος θα είναι και για το κίνημα και για τη χώρα.
Η ευθύνη αυτής της επιλογής ανήκει αποκλειστικά στον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό.
Είναι ώρα ευθύνης και σημαντικών αποφάσεων, για τις οποίες θα κριθούμε όλοι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: