Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της"

"Η δημόσια διοίκηση έχει εθιστεί στο πελατειακό σύστημα"
Το κράτος έχει τους μηχανισμούς του αλλά και η Δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της. Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή περί ατιμωρησίας των ισχυρών του χρήματος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους σε συνάντηση που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Δικαιοσύνη είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ότι θέλει.Αναφέρθηκε επίσης στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι είναι ο μεγάλος ασθενής, ότι έχει εθιστεί στο πελατειακό σύστημα και είναι μέρος του προβλήματος. Η κυβέρνηση πάντως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προωθεί τις μεγάλες αλλαγές και όπως τόνισε θα φέρει τους καλύτερους στον κόσμο προκειμένου να προχωρήσουν αυτές. Ιδιαίτερα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της φορολόγησης του πλούτου και της αύξησης των εσόδων για τα οποία η τεχνογνωσία θα έρθει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Διαφθορά-φοροδιαφυγή
Στη συνεδρίαση του συμποσίου της Σύμης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα και έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.Ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας Λέιφ Παγκρόφσκι αναφέρθηκε στη σουηδική εμπειρία η οποία είχε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, έχοντας περίπου το ίδιο ποσοστό ελλείμματος. Βεβαίως η Σουηδία δεν είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς που είναι ένα μεγάλο ελληνικό χαρακτηριστικό.Στην τουρκική εμπειρία αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώραςΚεμάλ Ντερβίς καθώς η Τουρκία έχει προβλήματα που είναι πιο κοντά στα ελληνικά, όπως για παράδειγμα η τεράστια φοροδιαφυγή.Το γενικό συμπέρασμα στην ενότητα αυτή, είπε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας ότι οι δύο αυτές χώρες ξεπέρασαν την κρίση, είναι ότι όποιος περνάει αυτή την εμπειρία δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει προς το χειρότερο, αλλά πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Συζητήθηκε επίσης το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα όπου όλοι συμφώνησαν ότι ναι μεν υπάρχουν οι μεγάλες αγορές όπως είναι η Κίνα και η Γερμανία, αλλά η σωστότερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν η ανάπτυξη στη γειτονιά της (Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή κλπ).Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στον τουρισμό προσελκύοντας τουρίστες από την Κίνα και την Ινδία. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ένα παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο κάθε χρόνο μετακινούνται 50 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες, από τους οποίους μόνο οι 50.000 έρχονται στην Ελλάδα.Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ρύθμισης των αγορών και δόθηκε έμφαση στο ότι πρέπει οι Τράπεζες να μπουν και πάλι στο παιχνίδι, όχι όμως στην "οικονομία καζίνο", αλλά στην πραγματική οικονομία και να δίνουν χρήματα στις επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις. Επίσης τονίστηκε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος και η ανάπτυξη και νέων τραπεζικών θεσμών.
Η χρήση του όρου υπευθυνότητα
Αναφορά έγινε σε θέματα λιτότητας, όπου εκτιμήθηκε πως ο όρος δεν αποδίδει κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που γίνεται και χαρακτηρίστηκε συντηρητικός όρος, που έχει σχέση μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων. Το συμπόσιο της Σύμης προτείνει τη χρήση του όρου υπευθυνότητα, ο οποίος περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την δίκαιη κατανομή βαρών και πλούτου και την δημοκρατική θωράκιση των θεσμών. Γιατί όπως τόνισε, οι αλλαγές είναι και θέμα της δημοκρατίας και είναι δημοκρατικό μας καθήκον να ξαναδώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς. Σε σχέση με την Ευρώπη, αναφέρθηκε ότι τα χρήματα του ταμείου στήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή σε υποδομές, συγκοινωνίες, δίκτυα πληροφορικής, οπτικών ινών κλπ και έγινε μεγάλη συζήτηση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν), για τον φόρο άνθρακα αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: