Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ο "κουρασμένος" δεν θα μιλήσει ακόμα ...

του Άρη Ραβανού (από http://www.tovima.gr/)
Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν προτίθεται προς το παρόν να λύσει τη σιωπή του για την υπόθεση του Βατοπαιδίου
 «O Καραμανλής θα μιλήσει όταν το κρίνει ο ίδιος ότι πρέπει» ξεκαθαρίζουν τακτικοί συνομιλητές του, οι οποίοι απορούν από την πίεση που ασκείται από πολλές πλευρές για να τοποθετηθεί ο κ. Κ. Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος χθες ήταν στο πολιτικό του γραφείο, αφού επέστρεψε από ολιγοήμερες διακοπές στη Νότια Γαλλία, συνομίλησε με τον στενό του συνεργάτη κ. Ι. Αγγέλου που είναι στο επίκεντρο της υπόθεσης Βατοπαιδίου, και πληροφορήθηκε για την επιμονή πολλών βουλευτών και στελεχών να μιλήσει. Ωστόσο, όπως έλεγαν χθες στενοί του συνεργάτες, «δεν πρόκειται να αλλάξει τις απόψεις του για τον χρόνο που πρέπει να τοποθετηθεί» και διευκρίνιζαν ότι οι όποιες κινήσεις του θα εξεταστούν εκ νέου από τις αρχές φθινοπώρου. 
 Η επιμονή του κ. Καραμανλή να παραμένει σιωπηλός αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τον εκνευρισμό στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, πολλά μέλη της οποίας καλούν πλέον σχεδόν ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημοσίως. Η μόνιμη επωδός είναι ότι «οφείλει να βγει και να μιλήσει» και επιβάλλεται να «σπάσειτη σιωπή του», ενώ κυρίαρχη είναι η εκτίμηση πως οι προσπάθειες του κ. Αντ. Σαμαρά για ανάκαμψη της ΝΔ δεν θα ευοδωθούν όσο υφίσταται το αρνητικό κλίμα για τον κ. Καραμανλή.
Στη Ρηγίλλης αναγνωρίζουν ότι η προσπάθεια του κ. Σαμαρά να ξεκαθαρίσει με το καραμανλικό παρελθόν θα είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά όπως λένε, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή την περίοδο των κυβερνήσεων Καραμανλή.
Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι η σιωπή του κ. Καραμανλή ενισχύει την απαξίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογραμμίζουν πως δεν μπορεί ο κ. Σαμαράς να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή από τη στιγμή που παρατηρείται αναβλητικότητα και δεν το πράττει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός. 
«Δεν μπορεί ο Σαμαράς να εξηγήσει γιατί ο Καραμανλής δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί, αλλά ούτε και γιατί δεν έλαβε νωρίτερατα σκληρά μέτρα που εξήγγειλεπροε- κλογικά» τόνιζανχθες βουλευτές οι οποίοι πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά και διαπιστώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός παρατείνει συνεχώς τη σιωπή του, ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις εναντίον των στενότερων συνεργατών του για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.  «Είναι δυσβάστακτο το βάρος για τον Σαμαρά. Ο Καραμανλής θα πρέπει να αναλάβειτις ευθύνες του και να μιλήσει» λένε τα ίδια στελέχη που έχουν κεντρικές θέσεις στην κομματική πυραμίδα και σημειώνουν με έμφαση ότι ο κ. Σαμαράς κάνει προσπάθειες και τον στηρίζει, αλλά δεν βοηθάει καθόλου με τη στάση του ο κ. Καραμανλής. «Δεν υπάρχουν διλήμματα ειδικά για έναν πρώην πρωθυπουργό» αναφέρουν «καραμανλικοί», οι οποίοι διευκρινίζουν ότι «από την απαξίωση του Καραμανλή, μόνη χαμένη θα είναι η ΝΔ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: