Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Πωλούνται Ελληνικά νησιά από καναδέζικη εταιρεία!


Μπορεί να μην έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, εάν η κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, Αθηνά βάζει «πωλητήριο» στον Σκορπιό, με την σχετική φημολογία να μαίνεται έντονη από τον Αύγουστο του 2009, ωστόσο αυτήν τη στιγμή έντεκα ελληνικά νησιά διατίθενται προς πώληση στην διεθνή αγορά, αναφέρει σε ανάρτηση της η οικονομική ιστοσελίδα Capital.gr.
Συγκεκριμένα, η καναδέζικη εταιρεία
 «Private islands Online» βγάζει στο «σφυρί» 11 ελληνικά νησιά, ενώ, όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της: «τα ελληνικά νησιά αποτελούν ένα απόλυτο status symbol και συνδέονται με την εικόνα των μεγιστάνων εφοπλιστών που πίνουν σαμπάνια στο κατάστρωμα πελώριων γιότ. Στην πραγματικότητα, τα ελληνικά νησιά είναι σχετικά προσιτά και το κόστος τους δεν ξεπερνάει τα δύο εκατ. δολάρια –λιγότερο ακόμη και από ένα χειμερινό σαλέ στο Άσπεν».
 Η εν λόγω εταιρεία δεν ανακάλυψε σήμερα την ελληνική αγορά νησιών, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο πωλούσε αρκετά νησιά, για τα οποία (κατά την εταιρεία) υπάρχουν ξεκάθαροι τίτλοι ιδιοκτησίας και καθορισμένες χρήσεις γης.
Κατά τους κτηματομεσίτες, τα νησιά αποτελούν τη μοναδική κατηγορία ακινήτων που αντιστέκονται στην κρίση, δεδομένου ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες του real estate, ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Δεν εμφανίζουν δηλαδή μεγάλο απόθεμα και η τοποθεσία τους είναι μοναδική.
Ποια νησιά πωλούνται
Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλεί πάντως, το γεγονός ότι η «Private Islands» δεν κατάφερε να βρει αγοραστές για το νησί, έκτασης 10,8 στρεμμάτων, «Άγιος Αθανάσιος» που πουλάει από τον περασμένο Μάρτιο έναντι 1,5 εκ.ευρώ.
Αντίθετα, το νησί «Λιγιά», έκτασης 130 στρεμμάτων που πωλούνταν στο πιο προσιτό τίμημα των 586 χιλιάδων ευρώ και απέχει μόλις 50 μέτρα από την Ιθάκη έχει βρει ιδιοκτήτη.
Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία αναζητά αγοραστές για τα νησιά:
- «Ναυσικά» που υπάγεται διοικητικά στην Ιθάκη (έναντι 6,9 εκατ. ευρώ)
- «Αγ. Θωμάς» που βρίσκεται στο Σαρωνικό κοντά ανάμεσα στην Αθήνα και την Κόρινθο (έναντι 15 εκατ. ευρώ)
- «Βούβαλος», στον Κόλπο του Αμβρακικού (άγνωστο τίμημα)
- «Αγ. Ιωάννης», που απέχει περίπου 45 λεπτά με σκάφος από την Αθήνα (άγνωστο τίμημα)
- «Λινάρι» στην περιοχή της Κορίνθου (έναντι 3 εκατ. ευρώ)
- «Τραγονήσι», που απέχει περίπου 45 λεπτά με σκάφος από την Αθήνα (άγνωστο τίμημα)
-  «Αμοργός», το οποίο τοποθετείται στον χάρτη της "Private Islands” πλησίον του γνωστού νησιού των Κυκλάδων (έναντι 6,1 εκατ. ευρώ)
Η καναδέζικη εταιρεία διαθέτει ακόμη προς πώληση τρία νησιά που βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος και για τα οποία δεν ανακοινώνει τιμές. 
Χαρακτηριστικά 
Οι παράγοντες που καθορίζουν δραματικά τη ζήτηση για αγορά νησιού σχετίζονται με:
* Την ύπαρξη αυτόνομης πηγής υδροδότησης (π.χ. πηγάδι), ή τη δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ από το πλησιέστερο μέρος της στεριάς.
* Το είδος του εδάφους (βραχώδες κ.ο.κ.), το ενδεχόμενο το νησί να ανήκει σε προστατευμένη ζώνη και να απαγορεύεται η εκτέλεση κατασκευαστικών εργασιών.
* Την πρόσβαση στο νησί. Εάν δηλαδή είναι απαραίτητη η κατασκευή μαρίνας και πόσο απέχει από την κοντινότερη όχθη.
Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, η εκτίμηση της αξίας ενός νησιού συνήθως αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, ενώ ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του δύο παράγοντες. Το υψηλό κόστος συντήρησής του και τη δυσκολία αναζήτησης προσωπικού που προτίθεται να “εξοριστεί” στο ιδιωτικό νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: