Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Νέα παλινωδία του ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες δημάρχων!

 Η Ιπποκράτους "τινάζει στον αέρα" τις διαδικασίες για την επιλογή υποψήφιων δημαρχών και μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις με νέα εγκύκλιο φέρνει τα πάνω στις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων για προκριματικές εκλογές σε δήμους προκειμένου να επιλεγούν οι υποψήφιοι που θα λάβουν το "πράσινο χρίσμα" και μάλιστα όπως διευκρινίζεται όχι μόνο από τα μέλη αλλά από τους φίλους τους κόμματος, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στα τοπικά στελέχη. Εκτιμάται μάλιστα πως αρκετές, αν όχι οι περισσότερες από τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα αρνηθούν να την υιοθετήσουν. 
Η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά :
Σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικού «Ανάδειξη Υποψηφίων Δημάρχων» και την απόφαση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων (Ε.Α.Υ.), θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε Δήμους.
Στις προκριματικές εκλογές ψηφίζουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του κάθε Δήμου και όχι μόνο τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.
Οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στους Δήμους στις ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται από την Ε.Α.Υ.
 1. Υποψηφιότητες
α) Όλες οι υποψηφιότητες υποβάλλονται εγγράφως έως και 5 ημέρες μετά την ανακοίνωση των προκριματικών εκλογών.
β) Υποψήφιοι μπορεί να είναι, όσοι έχουν ήδη υποβάλλει υποψηφιότητα και έχουν συμμετάσχει στις μέχρι τώρα διαδικασίες αξιολόγησης.
γ) Η τελική απόφαση και η ανακήρυξη των υποψηφίων γίνεται από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων.
δ) Ισχύουν τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται από το Καταστατικό και τους Κανονισμούς.
2. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
Η διεξαγωγή των προκριματικών εκλογών γίνεται από δημοτική εφορευτική επιτροπή, η οποία συγκροτείται σε σώμα από τη Νομαρχιακή Επιτροπή.
Η επιτροπή αυτή αποτελείται από 5 έως 9 μέλη της αντίστοιχης δημοτικής οργάνωσης και 1 μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, το οποίο ορίζεται και πρόεδρος της δημοτικής εφορευτικής επιτροπής.
3. Ψηφοδέλτια
Την εκτύπωση των ψηφοδελτίων αναλαμβάνει η Συντονιστική Επιτροπή της Τοπικής Οργάνωσης.
4. Δημοτολόγια
Δικαίωμα συμμετοχής στη ψηφοφορία έχει κάθε δημότης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου.
Ο πρόεδρος της δημοτικής εφορευτικής επιτροπής είναι υπεύθυνος για την προμήθεια των εκλογικών καταλόγων από την οικεία δημοτική αρχή.
5. Σταυροδοσία
Σε Δήμους στους οποίους συμμετέχουν έως τέσσερις υποψήφιοι οι εκλογείς έχουν το δικαίωμα μιας επιλογής (ένας σταυρός), σε Δήμους όπου συμμετέχουν έως έξι υποψήφιοι, δύο επιλογές και σε Δήμους όπου συμμετέχουν περισσότεροι από έξι υποψήφιοι, τρεις επιλογές.
6. Κάλπες
1. Ο χώρος διεξαγωγής των εκλογών και η καταμέτρηση γίνεται στον ίδιο και μόνο Δημοτικό χώρο, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο αριθμό καλπών.
2. Μετά από πρόταση της Δημοτικής Εφορευτικής Επιτροπής συγκροτούνται Εφορευτικές Επιτροπές από μέλη της για κάθε κάλπη.
7. Έλεγχος των προκριματικών εκλογών
Η ΕΚΑΠ αποφασίζει για την εγκυρότητα των προκριματικών εκλογών, βάσει του ελέγχου πιστοποίησης των διαδικασιών. Επίσης, επιλύει τελεσίδικα οποιοδήποτε διαδικαστικό θέμα τυχόν προκύψει κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών

Δεν υπάρχουν σχόλια: