Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Δεν βγαίνουν τα κουκιά του Παπαθανάση για το Ξενία;

Βάση του άρθρου 272 του Καλλικράτη, το οποίο ισχύει για τη μεταβατική περίοδο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, εάν η δημοτική αρχή θέλει να εκμισθώσει το Ξενία θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των δύο τρίτων του συνόλου των δημοτικών συμβούλων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα “κουκιά” μάλλον δεν βγαίνουν για τον Παπαθανάση.
Ως βόμβα στα θεμέλια του διαγωνισμού για το Ξενία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρούσα είδηση, η οποία προέκυψε μετά από μια πιο λεπτομερή ανάγνωση του σχεδίου Καλλικράτης, που εδώ και μερικές εβδομάδες αποτελεί νόμο του κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 272, που αναφέρεται στη μεταβατικό στάδιο ισχύς του νόμου, δηλαδή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, όποια απόφαση παρθεί από δημοτικό συμβούλιο και σχετίζεται με την εκμίσθωση ακινήτων του δήμου θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των δημοτικών συμβούλων.

Αναλυτικότερα το άρθρο ορίζει:
“Οι αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων των δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονται με τον παρόντα νόμο, οι οποίες αφορούν την εκποίηση, αγορά, ανταλλαγή, εκμίσθωση, μίσθωση ακινήτων καθώς και στη δωρεά παραχώρησης κυριότητας ή χρήσης αυτών, λαμβάνονται από τη δημοσίευση του παρόντα νόμου με την ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των μελών τους κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων των δήμων και κοινοτήτων”.
Η φιλοσοφία της μεταβατικής αυτής διάταξης έγκειται στο να μπορέσει να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την προώθηση τέτοιων ζητημάτων, μέχρις ότου εφαρμοστεί ισχύσει ολοκληρωτικά ο Καλλικράτης. Κοινώς, να αποτραπούν “ξεπουλήματα” της τελευταίας στιγμής, στα οποία “πονηροί” δήμοι θα προχωρούσαν πριν εκπνεύσουν, με το αζημίωτο πολλές φορές...
Με απλά λόγια στην περίπτωση του Ξενία αυτό σημαίνει ότι για να προχωρήσει ο διαγωνισμός και να δοθεί το ακίνητο στον πλειοδότη που θα προκύψει, θα πρέπει το παρόν δημοτικό συμβούλιο να δώσει τη συγκατάθεσή του με τις ψήφους των δύο τρίτων του, που μεταφράζεται σε δεκατέσσερις από τις τις συνολικά εικοσιμία ψήφους.
Μετρώντας τα “κουκιά” που υπάρχουν, η δημοτική αρχή έχει αυτή τη στιγμή 12 δημοτικούς συμβούλους, μπορεί όμως να ελπίζει και στη δεδομένη ψήφο του Βασίλη Πατσαούρα. Αυτό το σενάριο, βέβαια, απαιτεί την πλήρη συστράτευση όλων των μελών της παράταξης, που και πάλι όμως δεν είναι αρκετοί καθώς λείπει μία ψήφος.
Τι θα κάνει, για παράδειγμα, ο ανεξάρτητος εδώ και μερικές εβδομάδες Χρήστος Σικώλας; Μέχρι ώρας, έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει τις προθέσεις του για το σήμερα, καθώς δεν έχει να δεσμευθεί από καμία υποχρεωτική γραμμή πλεύσης. 
Βέβαια δεδομένης της απογοήτευσης που έχει ήδη καταγραφεί σχετικά με το προφίλ των επίδοξων επενδυτών, υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η δημοτική αρχή θα έχει διαρροές στην ψήφιση του θέματος, πράγμα που εάν επιβεβαιωθεί θα κάνει αδύνατη την παραχώρηση του Ξενία.
Κάθε ψήφος είναι χρυσός και μπορεί να κρίνει το μέλλον του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του δήμου. Χρειάζεται σθένος για να σηκώσεις το χέρι σου κατά τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, καθώς δεν πρόκειται για μια απλή ανάταση του χεριού, αλλά για κάτι πολύ περισσότερο. Ειδικά από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως η “αξιοποίηση” που προτείνει ο Παπαθανάσης δεν έχει καμία νομιμοποίηση στην κοινωνία της Ναυπάκτου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: