Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Σε καθεστώς συνεχών απειλών εργαζόνται οι υπάλληλοι της Πρόνοιας στο Μεσολόγγι

Μαφιόζικη επίθεση δέχτηκε υπάλληλος της Πρόνοιας στο σπίτι της στο Αιτωλικό την περασμένη Πέμπτη στις 7 το απόγευμα από 3 Αθίγγανους. Οι τρεις Αθίγγανοι εκ των οποίων ο ένας ανήλικος,.....γάζωσαν το σπίτι της υπαλλήλου γιατί η υπηρεσία ύστερα από εντολή του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας κάλεσε τους επιδοματούχους να προσκομίσουν εκ νέου χαρτιά αναθεώρησης της αναπηρίας τους στην υπηρεσία της Πρόνοιας.
Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης έδωσε κατάθεση στην αστυνομία και περιέγραψε τους δράστες.
Οι δυο δράστες συνελήφθησαν και φέρονται να ομολόγησαν τις πράξεις τους ενώ ο τρίτος διαφεύγει της σύλληψης και αναζητείται.
Οι Αθίγγανοι είναι από την ομάδα που μένουν στο αντλιοστάσιο στην είσοδο του Αιτωλικού από Μεσολόγγι και είχαν στήσει την εξής απάτη σε βάρος του Δημοσίου:
Μία γυναίκα από αυτούς είχε πρόβλημα ζαχαρώδους διαβήτη και μετά από εξετάσεις και επιτροπές, έβγαλε τα απαραίτητα δικαιολογητικά αναπηρίας, προκειμένου να τύχει βοηθήματος από την Πρόνοια.
Τα δικαιολογητικά αυτά πλαστογράφησαν κατά δεκάδες οι υπόλοιποι Αθίγγανοι, αλλάζοντας το όνομα και τον αριθμό πρωτοκόλλου, προκειμένου να πάρουν όλοι τα επιδόματα αναπηρίας της Πρόνοιας. Κάτι όμως που έγινε αντιληπτό από την Υπηρεσία, που τους κάλεσε να καταθέσουν εκ νέου χαρτιά.
Οι Αθίγγανοι προκριμένου να εκφοβίσουν την υπάλληλο της Πρόνοιας που μένει στο Αιτωλικό και να μη συνεχιστεί ο έλεγχος και η αναθεώρηση των αναπηριών, οργάνωσαν την μαφιόζικη επίθεση.
H επίθεση των τριών ενόπλων ήταν καθαρά προειδοποιητική “για να μάθει να κάνει τα σωστά”. Σύμφωνα με τα όσα ήδη αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι της Πρόνοιας "η κατάσταση τον τελευταίο ειδικά καιρό έχει ξεφύγει από τα όρια, με συνεχείς και επαναλαμβανόμενες απειλές κατά της ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους". Οι υπάλληλοι καλούνται καθημερινά να κάνουν τη δουλειά τους υπό συνθήκες "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" που προσπαθούν να επιβάλλουν οι “νταήδες” της περιοχής. Απόδειξη αυτού, είναι το περιστατικό βέβαια της ένοπλης επίθεσης που δέχθηκε η υπάλληλος, από ανθρώπους οι οποίοι δρούσαν για λογαριασμό τρίτων.
Τα λεφτά είναι πολλά κατά γενική ομολογία. Και ίσως εδώ, είναι χρήσιμη η αναφορά για του τι ακριβώς μιλάμε. Ο νομός Αιτωλ/νίας στο παρελθόν έχει χαρακτηρισθεί ως “ανάπηρος”. Και αυτό γιατί σήμερα καταβάλλει προνοιακά επιδόματα που έχουν νομότυπα πιστοποιητικά σε 5.000 δικαιούχους, ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς στην Ελλάδα (αν όχι ο μεγαλύτερος) συμπεριλαμβανομένου και του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το 80% των επιδομάτων (χωρίς αυτό να λέει τίποτε ειδικό) απευθύνονται σε αθίγγανους, ενώ το ποσό που μοιράζεται ανά δίμηνο ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ.
Πριν από λίγους μήνες, το Υπουργείο Υγείας προφανώς βλέποντας με τη σειρά του τα νούμερα που “παίζονται” στην Αιτωλ/νία έδωσε εντολή αναθεώρησης συγκεκριμένων κατηγοριών επιδομάτων. Την κίνηση αυτή φυσικά και δεν είδαν με καλό μάτι κάποιοι, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας κύκλος απειλών, είτε με τηλέφωνα είτε ακόμη και με προσωπική παρουσία. Το “παίρνω την καραμπίνα και έρχομαι”, “θα σας βάλουμε φωτιά”, "θα σας εκτελέσουμε όλους” είναι στοιχεία της καθημερινότητας πλέον των υπαλλήλων, με αποκορύφωμα φυσικά την ένοπλη επίθεση. Και όλα αυτά, γιατί οι υπάλληλοι κάνουν απλά τη δουλειά τους. Εδώ φυσικά προκύπτει ένα ακόμη σοβαρότερο ερώτημα. Όλα αυτά έγιναν για την “αναθεώρηση”. Την προσκόμιση δηλαδή στην υπηρεσία εκ νέου πιστοποιητικών υγείας και όχι την διακοπή επιδομάτων. Σε περίπτωση που το Υπουργείο ή όποιος άλλος φορέας κρίνει πως για οποιαδήποτε αιτία αναστείλει, περικόψει ή δεν καταβάλλει λόγο συγκυρίας τα προνοιακά επιδόματα, τότε οι υπάλληλοι κυριολεκτικά βρίσκονται στο έλεος του κάθε ενός διαταραγμένου που εκείνη τη στιγμή θα “αναγνωρίσει” τον “υπαίτιο” στο πρόσωπό τους.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ήδη έχει ζητηθεί η προστασία της Υπηρεσίας από την Εισαγγελική Αρχή και την Ελληνική Αστυνομία.
Όμως, εάν η ελληνική πολιτεία θέλει να προστατέψει επί της ουσίας τους υπαλλήλους της και να εφαρμόσει απρόσκοπτα τις αποφάσεις της, θα πρέπει το “μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο”. Πρέπει οι “στρόφιγγες” της ασύστολης πλέον χορήγησης κάθε είδους επιδομάτων που δίδονται αφειδώς και με “προσχήματα” να κλείσει οριστικά και εάν η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να το κάνει έχει και τους τρόπους και τα μέσα. Οι “αναθεωρήσεις” δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και δεν κάνουν “οικονομία” στα λεφτά του κράτους. Η “γροθιά στο μαχαίρι” είναι μονόδρομος, προς αποκατάσταση πρώτα απ' όλα του αισθήματος δικαίου σε όσους συνανθρώπους μας πραγματικά έχουν την ανάγκη της υποστήριξης των υπηρεσιών της πολιτείας και των οργάνων της...
Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: