Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Εκδήλωση και αναπαράσταση της μάχης του Αετού Ξηρομέρου

Μεγάλη επετειακή εκδήλωση και αναπαράσταση της νικηφόρας μάχης του Αετού, ενάντια στις στρατιές του Τούρκου Κιουταχή τον Αύγουστο του 1822 διοργανώνουν στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Ξηρομέρου οι πολιτιστικοί σύλλογοι Κατουνιωτών -Αετινών - Κωνωπινιωτών και Τρυφιατών καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής.
Ομιλητής θα είναι ο ιστορικός συγγραφέας Γεώργιος Φερεντίνος από το Θύρρειο. 
Μετά την ήττα των Ελλήνων στο Πέτα το ηθικό τους άρχισε να πέφτει. Ο Βαρνακιώτης πέρασε από το Μακρυνόρος στην Κατούνα, όπου έγραψε σε όλη την επαρχία να συνταχθούν οι άντρες για να αντιμετωπίσουν τον Κιουταχή πασά.
Έστειλε στο Λουτράκι υπό τον Γρίβα 100 άνδρες να τους εμποδίσουν, βλέποντας όμως πως αυτοί είχαν πιάσει την ακροθαλασσιά και αφού δεν μπόρεσαν να τους εμποδίσουν να αποβιβαστούν, γύρισαν στη Σαλαούρα. Οι τούρκοι αφού αποβιβάστηκαν κατέστρεφαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Αργότερα έφθασαν και έκαψαν την Κατούνα και μετά την Παπαδάτου. Από την Κατούνα πήραν ότι μπορούσαν σιτάρι, κριθάρι και σταφύλια για την τροφοδοσία τους. Οι Έλληνες, υπό των Θ. Γρίβα και Γ. Βαρνακιώτη, ανασύνταξαν τις δυνάμεις των ξηρομεριτών και στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία Αετού, δίπλα από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, έδωσαν την μάχη των μαχών.
Μια  χούφτα Έλληνες κατόρθωσαν να νικήσουν και να τρέψουν σε φυγή ολόκληρες στρατιές του Κιουταχή που αποτελούνταν από χιλιάδες άνδρες, σε σύγκριση με τους Έλληνες που ήταν περίπου 700. Επετεύχθη μια μεγάλης σημασίας νίκη των Ελλήνων παρόλα τα εσωτερικά προβλήματα που υπήρχαν. Μια μάχη που τουλάχιστον έπρεπε να διδάσκετε στα σχολειά του Ξηρομέρου. 
Μια νίκη που αναπτέρωσε το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων, λόγω της ήττας του Πέτα, και καθυστέρησε σημαντικά την προέλαση των Τούρκων στο Μεσολόγγι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: