Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Σχολιασμός της απόσυρσης Πετρόπουλου από την διεκδίκηση του κομματικού χρίσματος

Αναδημοσίευση από http://sfyraki.blogspot.com/
Πριν λίγων ημερών, ο αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Πετρόπουλος απέστειλε στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης κείμενο στο οποίο δηλώνει ότι δεν επιθυμεί το χρίσμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός από προηγούμενη ανοιχτή επιστολή του ιδίου προς τις τοπικές κοινωνίες του διευρυμένου δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει στοιχεία που επαναλήφθηκαν στην απομάκρυνση από την διεκδίκηση του χρίσματος. Ας τα δούμε, όμως, εν συνόλω..
Ήταν αρχές Μαρτίου όταν ο κ. Πετρόπουλος, μέσω της Αιχμής Αιτωλοακαρνανίας, δήλωνε εμμέσως πως θα συμμετείχε στις εκλογικές διαδικασίες του θέρους, με τελικό προορισμό την 14η Νοεμβρίου και τις Δημοτικές & Νομαρχιακές εκλογές. Η τότε συζήτηση είχε επικεντρωθεί γύρω από τον "Καλλικράτη" και τις ευκαιρίες (ή τους κινδύνους) που απορρέουν από αυτόν (παρατίθεται σχετικό βίντεο). Ο κ. αντινομάρχης είχε δομήσει την συνέντευξη εκείνη πάνω στην βασική διαπίστωση ότι η ανάπτυξη του (διευρυμένου) Μεσολογγίου θα στηριχθεί στα δυνατά σημεία του γεωφυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο "Καλλικράτης" καταγράφηκε ως μία ευκαιρία που θα δώσει στις νέες κοινωνικές και διοικητικές δομές καλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης των τοπικών προτερημάτων.
Κάπως πιο επίσημα, την Τετάρτη, 14/6/2010, δημοσιεύθηκε ανοικτή επιστολή του κ. Πετρόπουλου, πάλι στην εφημερίδα Αιχμή (για να την δείτε ολόκληρη, πατήστε εδώ),η οποία έχει ως κύριο άξονα τα εξής σημεία:
         1.            De facto αποδοχή του "Καλλικράτη" και των δομών που προκύπτουν από αυτόν
2.            Αναγνώριση της αναγκαιότητας μεταρρυθμίσεων ώστε να αναδειχθούν οι νέες δυνάμεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον
3.            Συνεπής αναφορά στις τοπικές κοινότητες και τοποθέτησή τους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
4.            Χαρακτηρισμός των συνεργατών (τεχνοκρατική ορολογία, στα πλαίσια της θεώρησης του Δήμου ως έναν σύστημα που πρέπει να δουλέψει σωστά) ως "άφθαρτες προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης και νέα πρόσωπα με κύρος"
Θα σταθώ, για λίγο, στο τελευταίο. Αλήθεια, πότε μπορούμε να θεωρήσουμε ένα στέλεχος άφθαρτο; Ποια θα πρέπει να είναι η άποψη της κοινής γνώμης για κάποιον έτσι ώστε να θεωρηθεί πρόσωπο κύρους; (παρατίθεται ο κατάλογος των ονομάτων που προτάθηκαν προς αξιολόγηση και απονομή χρίσματος - 15-6-2010, Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών ΠΑ.ΣΟ.Κ)
ΔΗΜΟΣ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ (αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (νυν Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΑΠΙΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΤΡΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΓΑΣ (Δημοτικος Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΑΡΑΚΗΣ (αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας 2007-2008)
ΛΑΜΠΡΟΣ ΔΡΟΣΟΣ


Φτάνουμε, λοιπόν, στην τελευταία (μέχρι στιγμής) ανακοίνωση της 4ης Ιουλίου όπου ο κ. Πετρόπουλος δηλώνει την αποχώρησή του από την διαδικασία απονομής του κομματικού χρίσματος, όχι όμως και από την διαδικασία των εκλογών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την ανάγνωση του κειμένου είναι πολλά. Για παράδειγμα, αφού δεν επιθυμεί χρίσμα, γιατί αυτοπροτάθηκε; Τι άλλαξε στο μεταξύ; Μήπως ούτε αυτός "υιοθετεί την διαδικασία καθ' ολοκληρίαν", και για ποιους λόγους; Βρίσκω, βέβαια, πολύ θετικό το γεγονός ότι στηρίζει την διαλεκτική του σε "πρωτοβουλίες κινηματικού χαρακτήρα τοπικής εμβέλειας" με στόχο την "συμπαράταξη υγιών και ανανεωτικών δυνάμεων". Θεωρώ πως αυτή η αλλαγή χρίζει περαιτέρω διερεύνησης και είναι ικανή να οδηγήσει σε συμπεράσματα σχετικά με τους υποψηφίους. Ανεπιβεβαίωτες, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των νέων προσώπων της μεγάλης παράταξης, πιθανώς για τις σχέσεις εξουσίας που θα προκύψουν μετά την απονομή του χρίσματος (βλέπε Επιδόρπιο).
Επιπλέον, αν επιμείνουμε στην θεώρηση του δήμου ως έναν οργανισμό ο οποίος σχεδιάζει και ενεργεί προς όφελος των μελών του, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Υπό αυτό το πρίσμα, η κίνηση αποχώρησης χαρακτηρίζεται ορθή αφού δεν ικανοποιούνται οι βασικές προϋποθέσεις που ορίζει ο κ. Πετρόπουλος, ήτοι, άτομα που θα διαθέτουν:
1.            Όραμα και διάθεση για προσφορά
2.            Εγνωσμένη αξιοπιστία
3.            Ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ευελπιστώ πως διαβάζοντας μία ακόμη φορά την προηγηθείσα λίστα των ονομάτων, θα εντοπίσετε μόνοι σας τις αδυναμίες.. Εάν, μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος σχημάτιζε στο μεσοπρόθεσμο μέλλον τον συνδυασμό εκείνο στελεχών & παραγόντων τα οποία θα πληρούσαν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, θα μπορούσαμε με ασφάλεια να συζητάμε για μία αξιόλογη και, κυρίως, αξιόμαχη πρόταση. Το κατά πόσο ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να πραγματοποιηθεί, μένει να αποδειχτεί στην πορεία..
Καταληκτικά, θα θεωρούσα παράλειψή μου να μην έγραφα στους κ.κ. διεκδικητές του δημαρχιακού Θώκου (μη τυπογραφικό λάθος) ότι οι υγιείς δυνάμεις και τα κοιτάσματα πολιτισμού που αγωνιωδώς προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να φέρουν στο φως, υπάρχουν εδώ και καιρό στον βούρκο του Μεσολογγίου περιμένοντας τους διοικούντες να εργαστούν σύμφωνα με τις καθ' ύλην αρμοδιότητές τους. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Επιδόρπιο - Ερείσματα και έριδες: Επιβεβαιώνονται από όσα διαβάσαμε στο ιστολόγιο Σάλτσινο οι πληροφορίες μας σχετικά με την συμφωνία των υποψηφίων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την επόμενη μέρα της απονομής του χρίσματος. Κατά συνέπεια, συμπεραίνουμε ότι η κίνηση αυτή αποτέλεσε κύριο λόγο αποχώρησης του κ. Πετρόπουλου από την διαδικασία. Τα πράσινα άλογα πράττουν ως πρόβατα μιας άλογης αγέλης.. (για να κάνω και το λογοπαίγνιό μου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: