Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Στοιχεία - σοκ για το δημοτικό ωδείο Μεσολογγίου!

Υπερτιμολογήσεις, κακοδιαχείριση, άρνηση παροχής στοιχείων προκύπτουν από τον έλεγχο Πρεβεζάνου - Παπανικολάου - “Πλαστογραφήθηκε η υπογραφή μου” αναφέρει με υπεύθυνη δήλωσή της πρόεδρος του ΝΔΠΠ Ειρήνη Καρατσώρα.
Σκηνικό παιδικών σταθμών στήνεται ξανά στο δήμο Μεσολογγίου, αυτή την φορά για ένα άλλο νομικό πρόσωπο, το δημοτικό ωδείο.
Η εικόνα που παρατηρείται είναι πάνω – κάτω η ίδια με τους παιδικούς σταθμούς και εστιάζεται σε: κακοδιαχείριση, υπερτιμολογήσεις, άρνηση παροχής των οικονομικών στοιχείων. Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν από τις διαπιστώσεις του ελέγχου που διενήργησαν οι κ.κ. Παπανικολάου και Πρεβεζάνος και ήδη βρίσκονται στα αρμόδια υπουργεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους προς περαιτέρω έλεγχο και απόδοση ευθυνών εάν υπάρχουν.
 Σύμφωνα με τους κ.κ. Πρεβεζάνο - Παπανικολάου μετά από επανειλημμένα προφορικά και γραπτά αιτήματα και εν τέλει δύο εισαγγελικές εντολές κατορθώθηκε να διενεργηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος. Τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για την φιλοσοφία διοίκησης αιρετών ή μη που συμμετέχουν στην σημερινή δημοτική αρχή Μεσολογγίου. Στο δημοτικό ωδείο πρόεδρος ήταν από την αρχή της θητείας της δημοτική αρχής η κα Ειρ. Καρατσώρα, αντιπρόεδρος η κα Βασιλεία Μπόκαρη (πρόεδρος των παιδικών σταθμών μέχρι πρότινος) και ειδική γραμματέας η κα Ελένη Καλτσούλα που αντικαταστάθηκε τον Μάιο του 2008 από τον κ. Γ. Δρόσο. Ο κ. Παπανικολάου όμως αναφέρει πως ο κ. Δρόσος δεν εμφανίστηκε ποτέ σε καμία συνεδρίαση και σε πολλές συνεδριάσεις ακόμη και την εποχή που είχε οριστεί ο κ. Δρόσος εμφανιζόταν η κα Καλτσούλα. Η προχειρότητα στην διοίκηση διαφαίνεται από το ότι στα πρακτικά συνεδριάσεων γράφονταν μόνο οι αποφάσεις και όχι οι επιμέρους συζητήσεις, απόψιες, ενστάσεις ενώ ουδέποτε είχε προσκομιστεί στον κ. Παπανικολάου προς υπογραφή το βιβλίο πρακτικών.
Πάμε τώρα στα πιο ουσιώδη που έχουν να κάνουν με την οικονομική διαχείριση. Σύμφωνα με τους κ.κ. Παπανικολάου, Πρεβεζάνο αγοράστηκαν ένα αρμόνιο και μια ντράμς, αξίας 3.950 ευρώ εκ των οποίων η τελευταία δεν βρέθηκε στους χώρους του ωδείου! Από εκεί και πέρα παρατηρείται μεγάλος και αδικαιολόγητος αριθμός δαπανών που διέπονταν από καθεστώς αδιαφάνειας και φαίνεται ότι δεν γινόταν με τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματίες. Τιμολόγια με περίεργες δαπάνες του τύπου «βεγγαλικά» ή για τους αγαπημένους καλλωπισμούς χώρων με φυτά, πράσινο και λουλούδια από τον γνωστό προμηθευτή. 'Aλλα τιμολόγια ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ κόπηκαν για καθαρισμούς του κτιρίου, αγορά air condition, ξυλουργικά και μεγάλες δαπάνες για την έκδοση οικοδομικής αδείας. Συγκεκριμένα:
- Πατρινός έμπορος προτιμήθηκε για την αγορά βεγγαλικών συνολικής αξίας 3.570 ευρώ! Σε χαλεπούς καιρούς που ο δήμος Μεσολογγίου έχει απλήρωτους τους προμηθευτές του και οι εργάτες καθαριότητας πληρώνονταν με χίλια βάσανα, το νομικό του πρόσωπο σπαταλούσε λεφτά για φιέστες.
- Επειδή όμως οι φιέστες πρέπει να γίνονται σε όμορφους χώρους άλλα 3.131 ευρώ δόθηκαν για λουλούδια στον γνωστό προμηθευτή, παρότι το δημοτικό ωδείο δεν είχε περιβάλλοντα χώρο!
- Από κατάστημα επίπλων του Αγρινίου έγιναν εργασίες σε ντουλάπες κ.λπ. ύψους 3.570 ευρώ. Με τόσα χρήματα κάλλιστα μπορούσε να αγοραστεί και ένα σύνολο δια χειρός… Βαράγκη!
- Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά γι’ αυτό και την πληρώνουμε ως άρχοντες. 'Aλλες 2.356 ευρώ δόθηκαν για να καθαριστούν 100 τ.μ. χώρου. Με τόσα βέβαια καθαριζόταν μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής, αλλά στο δημοτικό ωδείο όπως και στους παιδικούς σταθμούς ήταν large στην διαχείριση των χρημάτων των δημοτών. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν στο ίδιο κατάστημα που είχε προτιμηθεί και στους παιδικούς σταθμούς, ενώ για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και για να μην φουντώνουν τα παιδιά απ’ όσα έβλεπαν αγοράστηκε ένα air condition αντί 1000. Κατά την έρευνά του ο κ. Παπανικολάου διαπίστωσε ότι το πιο ακριβό κλιματιστικό της συγκεκριμένης μάρκας είχε μόλις 432 ευρώ (ίδιο με των παιδικών σταθμών), αλλά ίσως κόστιζαν πολύ τα μεταφορικά...
- Τέλος, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της τάξεως των 5.230 ευρώ δόθηκε σε μηχανικό για την έκδοση οικοδομικής αδείας. «Εκτιμούμε ότι το παραπάνω ποσό είναι υπερβολικό και συνεπώς η δαπάνη αδικαιολόγητη και ανοίκεια», λέει ο κ. Παπανικολάου.
- Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως είναι η ομολογία της προέδρου του Δημοτικού Ωδείου κας Καρατσώρα η οποία σε υπεύθυνη δήλωσή της αρνείται ότι είχε υπογράψει τα τιμολόγια και άλλα έγγραφα το δήμου! Η κα Καρατσώρα μιλά καταφανώς για πλαστογραφία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κατά τον έλεγχο που διενήργησα μετά από ενδείξεις και επισημάνσεις διαπίστωσα ότι η πλειοψηφία των τιμολογίων αγοράς, υλικών οργάνωσης και λειτουργίας του δημοτικού ωδείου και άλλα έγγραφα στοιχεία φέρουν πλαστογραφημένη την υπογραφή μου ως προέδρου και υπεύθυνου του δημοτικού ωδείου»!
Είναι προφανές ότι κάτι τρέχει στα νομικά πρόσωπα του δήμου Μεσολογγίου και ο κατασταλτικός έλεγχος καθίσταται αναγκαίος και επείγον να διενεργηθεί άμεσα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Παράλληλα πληροφορίες μας λένε ότι όλα τα στοιχεία βρίσκονται στο γραφείο της Εισαγγελίας Μεσολογγίου για τα περαιτέρω. Εξηγήσεις δεν ξέρουμε αν θα δοθούν από την δημοτική αρχή στις εύλογες απορίες των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: