Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Αποχώρησαν οι “Ανανεωτικοί” από το συνέδριο του Συνασπισμού

Μετά την υπερψήφιση της Πολιτικής Απόφασης από το συνέδριο του ΣΥΝ και αφού δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αποδέσμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φώτης Κουβέλης ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τις διαδικασίες του συνεδρίου. Αμέσως εκατοντάδες στελέχη και σύνεδροι που πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα αποχώρησαν από το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο. Έτσι, η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν θα πάρει μέρος στην εκλογή προέδρου του ΣΥΝ και στην εκλογή νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, εξέλιξη που σηματοδοτεί την διάσπαση του κόμματος. Η απόφαση για αποχώρηση πάρθηκε σε σύσκεψη στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας, με συντριπτική πλειοψηφία (320 υπέρ, 4 κατά, 2 λευκά).
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας είχε καλέσει την Ανανεωτική Πτέρυγα "να μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή" προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση, ενώ δεν έκανε καμμία ουσιώδη αναφορά για απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ζήτησε ο κ. Κουβέλης.Ο κ. Τσίπρας, συνοψίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, είπε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουν όλοι μαζί την πορεία τους στον Συνασπισμό και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του ΣΥΝ ανοίγουν μόνο για είσοδο και όχι για έξοδο.Ιδιαίτερη αναφορά και μάλιστα αιχμηρή έκανε ο κ. Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ και έμμεσα για τον κ. Αλαβάνο τονίζοντας ότι από αύριο θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι όσοι σχεδιάζουν να εγκλωβίσουν το κόμμα σε παιχνίδια εσωτερικού ανταγωνισμού, θα πάρουν το μήνυμα ότι "τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ". Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, "να μας πούν αν επιθυμούν να τους καλούμε ως πρώην προέδρους κομμάτων ή ως αρχηγούς άλλων κομμάτων". Επίσης υπογράμμισε ότι "δεν περισσεύει κανείς παρά μόνο όσοι θέλουν να περισσεύουν" και διαβεβαίωσε ότι "από την Δευτέρα θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δική μας υπόθεση".
Εκκλήσεις για ενότητα 
Ο κ. Δ. Παπαδημούλης κορυφαίος παράγων της Ανανεωτικής Πτέρυγας , ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου απηύθυνε έκκληση για ενότητα. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος Α. Τσίπρα, ο κ. Παπαδημούλης του ζήτησε να κάνει ένα βήμα μπροστά στην σύνθεση και ένα βήμα πίσω στην αυτάρκεια. Απευθυνόμενος στον κ. Φ. Κουβέλη, του ζήτησε να κάνει ένα βήμα μπροστά στην σύνθεση και ένα βήμα πίσω από την περιχαράκωση καθώς όπως είπε "δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης του κόμματος", ενώ σημείωσε ότι "αριστερό είναι ο,τι ενώνει και όχι ο,τι διαιρεί". Ο κ. Παπαδημούλης εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Αλαβάνου λέγοντας ότι μέσα σε μία νύχτα μετατράπηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σε μέλος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο κ. Δ. Στρατούλης κορυφαίο στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος και τώρα ένας από 30 που κατέθεσαν χωριστό κείμενο με επικεφαλής τον κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος με την σειρά του απηύθυνε έκκληση για ενότητα. Ο κ. Στρατούλης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΝ, ενώ αναφερόμενος στην διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 είπε ότι ήταν μια τραυματική εμπειρία που η Αριστερά πληρώνει μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι αν γίνει μια νέα διάσπαση θα την πληρώνει για τα επόμενα 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: